Evezős-világbajnokságot rendez egyetemünk

A Maty-éri olim­pi­ai köz­pont vi­zén ren­de­zik 2010. au­gusz­tus 13-15. kö­zött a XI. Egyetemi-Főiskolai Eve­zős-vi­lág­baj­nok­sá­got. A Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem már bi­zo­nyí­tot­ta, hogy helyt áll fel­ső­ok­ta­tá­si vi­lág­ver­seny ren­de­ző­je­ként, hi­szen a 2006-os fal­lab­da-vi­lág­baj­nok­ság meg­szer­ve­zé­sé­ben és le­bo­nyo­lí­tás­ban szin­te tök­éle­te­set al­ko­tott – nyi­lat­koz­ta la­punk­nak Sza­bó Jó­zsef, az SZTE Sport­köz­pont ve­ze­tő­je.

„A leg­utób­bi vi­lág­baj­nok­sá­got Szer­bi­á­ban ren­dez­ték, ahol 27 or­szág 452 ver­seny­ző­je eve­zett. Jö­vő­re kö­zel 30 or­szág 450-500 ver­seny­ző­jé­re szá­mí­tunk” – ava­tott be a rész­éle­tek­be a fő­is­ko­lai do­cens. Ar­ra a kér­dés­re, hogy a ma­gyar nem­ze­ti szí­ne­ket kép­vi­se­li-e majd SZTE-s hall­ga­tó, Sza­bó Jó­zsef úgy fe­lelt, hogy biz­to­sat még nem tud mon­da­ni. A bő ke­ret­ben ké­szül­nek sze­ge­di egye­te­mis­ták, és a ta­va­lyi vi­lág­ver­se­nyen a nyol­casha­jóban há­rom SZTE-s is eve­zett, úgy­hogy bi­za­kod­ha­tunk.

evezos2
Jövőre már a felújított Maty-éri pálya várja a legjobbakat. Fo­tó: Se­ges­vá­ri Csa­ba

A ver­seny tör­té­ne­té­re vis­­sza­tér­ve meg­tud­hat­tuk, hogy bi­zony a fal­lab­da-vb egy­faj­ta vizs­ga­ver­seny is volt 2006-ban, hi­szen a le­bo­nyo­lí­tás olyan vissz­han­got ha­gyott ma­ga után, hogy a Nem­zet­kö­zi Egye­te­mi Sport­szö­vet­ség (FISU) kez­de­mé­nye­zé­sé­re kér­ték fel egye­te­mün­ket egy eve­zős-vi­lág­ver­seny szer­ve­zé­sé­re is (igaz, eh­hez kel­lett a Maty-éri olim­pi­ai cent­rum fel­újí­tá­sa, ahol a meg­lé­vő hat pá­lyát nyolc­ra bő­ví­tet­ték). Egyéb­ként a fal­lab­da-vi­lág­baj­nok­ság si­ke­rén fel­buz­dul­va je­len­tet­te ki Sza­bó Gá­bor rek­tor, hogy az egye­tem igyek­szik a le­he­tő leg­több vi­lág­ver­seny ren­de­zé­sé­re be­nyúj­ta­ni pá­lyá­za­tát.

evezos3

Sza­bó Jó­zsef úgy nyi­lat­ko­zott, hogy az elő­ké­szü­le­tek még a kez­de­ti sza­kasz­ban tar­ta­nak. „Elő­ször is si­ke­rült egy pá­lyá­za­ton ki­vá­lasz­ta­ni az ese­mény logóját (ké­pün­kön) – foly­tat­ta a do­cens. „A győz­tes pá­lyá­za­tot Sza­bó Dá­vid, a Ter­mé­szet­tu­do­má­nyi és In­for­ma­ti­kai Kar prog­ram­ter­ve­ző in­for­ma­ti­ku­sa ké­szí­tet­te. Má­so­dik és har­ma­dik he­lye­zést ért el Csá­szár Pé­ter JGYPK né­met-rajz sza­kos di­ák, il­let­ve Szán­tó La­jos, a Mér­nö­ki Kar vál­lal­ko­zó-me­ne­dzser sza­kos hall­ga­tó­ja. Most a költ­ség­ter­ve­zés van fo­lya­mat­ban. Becs­lé­se­ink sze­rint a vi­lág­baj­nok­ság költ­sé­gi 75-80 mil­li­ó­ra fo­rint­ra rúg­nak. El­ső kör­ben azon dol­go­zunk, hogy hol és mi­ként le­het fa­rag­ni eb­ből a je­len­tős ös­­szeg­ből. Mi­vel az egye­te­mi vi­lág­baj­nok­sá­go­kat ko­moly nem­zet­kö­zi fi­gye­lem kí­sé­ri, így öreg­bí­ti az or­szág, a vá­ros és az egye­tem hír­ne­vét is. Ezért min­den­kép­pen fő tá­mo­ga­tó­ként szá­mí­tunk az Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem­re, Sze­ged Me­gyei Jo­gú Vá­ros Ön­kor­mány­za­tá­nak és a spor­tért fe­le­lős ál­lam­tit­kár­ság­nak a tá­mo­ga­tá­sá­ra. Ezen­kí­vül az eve­zős­szö­vet­ség és a Ma­gyar Egyetemi-Főiskolai Sport­szö­vet­ség (MEFS) is se­gít majd. De na­gyon sze­ret­nénk több cé­get is meg­nyer­ni a sport­ver­seny­nek. Mind­emel­lett az SZTE szá­mít 100-120 fő, a hall­ga­tók kö­zül ki­ke­rü­lő ön­kén­tes­re, akik a ver­se­nyek nap­ján a hely­szí­nen és a csa­pa­tok kö­rül, kí­sé­rő­ként te­vé­keny­ked­né­nek. A Démász-Szeged Vízis­port Egye­sü­let tech­ni­kai és sport­szak­mai tá­mo­ga­tást nyújt majd” – árul­ta el az SZTE Sport­köz­pont ve­ze­tő­je.

Do­bó Csa­ba


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.





Toth_FanniTóth Fanni - JGYPK, andragógia

Azért jöttem Szegedre, mert a közelben lakom, de egyébként is szívesen választottam volna az SZTE-t, mert nagyon sok jót hallottam róla. Azért szeretem nagyon a JUGYU-t, mert színes és pezsgő a kari élet, a tanárok nagyon segítőkészek, nagyon sok mindenben segítenek, sok a gyakorlat, ami szerintem pozitívum, ennek révén a jövőben el lehet helyezkedni.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.