Szegedi Tudományegyetem, Zeneművészeti Kar  Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  SZTE ZMK hírarchívum  --  SZTE ZMK 2014. április

XV. Nemzetközi Gitárfesztivál

gitarfeszt_cover_nagy


2014. április 10-13. ZMK, IH Rendezvényközpont

2014. április 01.


 • Április 10. csütörtök

  19:30-22:00 Podhorszky Gábor, Florian Larousse (FR)
 • Április 11. péntek

  09:00-13:00 Verseny elődöntő, Mesterkurzusok
  14:30-17:00 Verseny elődöntő, Mesterkurzusok
  19:30-22:00 Zoltai Döme, Sidó Zsombor, Nora Buschmann (D)
 • Április 12. szombat

  09:00-13:00 Verseny döntő, Mesterkurzusok
  14:30-17:00 Verseny döntő, Mesterkurzusok
  19:30-22:00 Andrea González (ES), Csáki András
 • Április 13. vasárnap

  17:30-18:30 Magyar diákkoncert
  19:30-22:30 GÁLAEST (IH): Pusztai Antal, Andrea González és Sofia Pirok Flamenco Group


Jegyek a Flamenco Táncgálára elővételben az IH Rendezvényközpontban, a Belvárosi Moziban és ITT kaphatóak.

A Fesztivál zárónapján, április 13.-án különleges produkció várja a közönséget Szegeden, az IH Rendezvényközpontban.

Először az olyan világsztárokkal, mint B. B. King vagy Pat Metheny fellépő Pusztai Antal, a jazz, latin és világzenei stílusok páratlan virtuóza hallható, akinek minden szegedi fellépését tomboló siker fogadta.

Majd a Sofia Pirok Grupo Flamenco mutatkozik be két temperamentumos táncosnővel, gitár, cajón és egy énekes kíséretében. Sofia Pirok flamenco-táncművész és koreográfus tavaly a sevillai Conservatorio Profesional de Danza egyik legígéretesebb végzőse volt, és a sevillai Koreográfus Verseny díjnyertese is. Azóta önálló spanyol együttesével andalúziai tablaokban és színházakban bűvölte el a közönséget.

Az est különlegessége, hogy Pusztai Antal részvételével elhangzik a nemrég elhunyt Paco de Lucia egyik legnépszerűbb szerzeménye, az Entre dos Aguas, és a Szegedi Nemzetközi Gitárverseny győztese is megszólaltatja a verseny fődíját, Vassilis Vassileiadis mestergitárját.

A Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált 1999-ben alapította Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző. A rendezvény több mint tíz év alatt nem csak mélyre ható kulturális hagyományokat teremtett Szegeden, de korunk legnépszerűbb hangszere, a klasszikus gitár világhírű sztárjait is évről évre elhozta a városba. A hangszeresek versenyei, a mesterkurzusok, a koncertek és a teltházas gálaestek programjainak és sztárjainak köszönhetően a Fesztivál eseményeiről rendszeresen beszámol a hazai és a nemzetközi sajtó.

A fesztiválon eddig 5 kontinens több mint 31 országából szerepeltek művészek. Az eddigi meghívottak közül kiemelendő: Snétberger Ferenc (D), Alvaro Pierri (AR), Duo Katona (UK/HU), Judicaël Perroy (FR), Marcin Dylla (PL), Paul Galbraith (Brazília), Ivan Nikolaewsky (RU), Eri Nakamura (JP), Céline Perrottey (FR), a Kurina Jazz Quintet (SRB), a String Duo (Ausztrália), a Botos Fusion Project (A), Pavel Kuchta (BY), David Leisner (USA), vagy Carles Pons (ES).

 

A fesztivál művészeti vezetője Pavlovits Dávid., aki németországi diplomája után kezdett intenzíven koncertezni és komponálni, melynek köszönhetően több mint harminc országban fellépett, többek között a New York-i Carnegie Hallban, a Kairói Operaházban, Montrealban, Moszkvában, Jeruzsálemben és Ankarában, de Tajpenben és Sanghajban is. Gitárra írt műveit számos országban játsszák koncerteken. Artisjus-díjasként, a SZTE Zeneművészeti Karának docenseként több, mint tíz éve irányítja az intézmény gitártanszakát, amely az ország legsikeresebb és legnépszerűbb alkotó gitáros közösségeinek egyike.