Szegedi Tudományegyetem, Zeneművészeti Kar  Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  SZTE ZMK hírarchívum  --  SZTE ZMK 2014. október

Dr. TÓTH PÉTER: A MAGAS SZÍNVONALÚ MŰVÉSZETI KÉPZÉS GAZDAGÍTJA AZ EGYETEMET

A 2014-2015. tanév kezdetén a Szegedi Tudományegyetem 12 dékánja ad pillanatfölvételt az általa vezetett közösség örömeiről és gondjairól, a kar helyzetéről és céljairól - az SZTE Média Centrum fölkérésére. A dékáni interjút az SZTE-kar életét bemutató kisfilm illusztrálja.

2014. október 16.


Szeged legjobb zongorája, hét mesterkurzus, nemzetközi zongora- és gitárverseny, négy szakindítási beadvány és számos szegedi és magyarországi koncert jellemezte a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar 2013/2014-es tanévét. A kar dékánja, Dr. Tóth Péter értékelte az elmúlt tanévet.

 


Toth_Peter_zmk
Dr. Tóth Péter

Virágzó szakmai munka

 

Számos technikai és szakmai újítást vezettek be az elmúlt évben az SZTE Zeneművészeti Karon. Komoly hangszerfelújításba kezdtünk, megvásároltuk Szeged és környéke legjobb zongoráját, így nálunk van Magyarország egyik legjobb hangszere. Azt mondtam a gazdasági vezetőknek, hogy ez az a hangszer, amiért érdemes felújítani a zeneművészeti kar épületét fogalmazott Dr. Tóth Péter dékán. Hozzátette: új vonós és fúvós hangszereket, kottaállványokat vásároltak, valamint a meglévő hangszerparkot újították fel az elmúlt évben.

Az SZTE Zeneművészeti Karon a 2013/2014-es tanévben hét mesterkurzust tartottak, mely a szakmai munka egyik legfontosabb pillére. Nagyon fontosnak tartom, hogy évente minden hangszercsoportnak legalább egy mesterkurzusa legyen, ahol a hazai és nemzetközi zenei élet legkiválóbb szereplői kiemelten foglalkoznak a hallgatókkal vallja a dékán. Az országban másodikként Előadóművészi és Kortárszenei Szakkollégiumot hoztak létre a fakultáson, mely a kiemelten tehetséges hallgatók tehetséggondozását segíti. A szakkollégium keretében számos rendezvényt, előadást és hangversenyt szerveztek, bonyolítottak le.

A kar zenekarai és kamaracsoportjai aktívan részt vettek a város zenei életében, képviselték a Tisza-parti universitast Magyarország szerte és határainkon túl. 2014 márciusában hatodik alkalommal rendeztek nagyszabású zongoraversenyt, míg áprilisban ötödik alkalommal tartottak nemzetközi gitárversenyt Szegeden, melynek első díját az SZTE ZMK hallgatója vehette át – tudtuk meg a dékántól. A visszatérő rendezvények sorába tartozik a Szegedi Nyári Akadémia, mely idén is nagy népszerűségnek örvendett. Az akadémia idei újdonságaként képzőművészi tábor várta a fiatal korosztályt. A Zeneművészeti Kar fúvószenekara 2014. július 7-én Debrecenben a Fúvószenekarok Világszövetségének (WASBE) konferenciáján adott nagysikerű hangversenyt, a kar opera tanszéke Kolozsváron lépett fel a Viva Vox! operafesztiválon. Két új szakindítási beadványt – zeneelmélet és karvezetés – is elindított a kar a MAB felé, ezenkívül harsona és fuvola szakon művész mesterképzési kérelmet is benyújtottak – tette hozzá. Úgy gondolom rendesen megmozgattuk az iskolát idén, és ez így lesz a következőkben is mondta Dr. Tóth Péter, akitől azt is megtudtuk, hogy az ősszel a kar szimfonikus zenekara ad koncertet Székesfehérváron.


 

Gazdálkodási nehézségek

 

Rengeteg szakmai és közönség sikert értünk el, jól zártuk az évet, de sajnos ez nem mondható el gazdasági téren, mivel a ZMK évek óta azon egyetemi karok közé tartozik, amelyek mínuszos költségvetéssel működnek. Ez az adósság az összegyetemi elvonásokból fakad, és nem a kar rossz gazdálkodásából. Amíg alapvető változás nem történik gazdaságilag, addig ez az adósság minden munkánk és megszorításunk ellenére is megmarad – fogalmazott a fakultás vezetője. A karon a nehéz anyagi helyzet ellenére is próbálták a közérzetet javítani; kisebb festésekkel és technikai újításokkal. A koncertterem elé például monitorokat szereltek fel, melyen kintről is látni és hallani lehet a teremben zajló rendezvényeket, hangversenyeket. – Még rengeteg tenni való van, de a finanszírozási problémák miatt sajnos komoly beruházásra nincs lehetőségünk – mondta a ZMK vezetője.


 

Egyetemi viszonylatban

 

A kar beágyazottsága az egyetemem belül jó, elfogadottsága egyre nő. Úgy érzem, az egyetem vezetése és a többi kar is elégedett velünk. Szeretném azt a rossz beidegződést örökre elfeledtetni, hogy a zenészek azok, akik nem termelnek semmi anyagilag megfoghatót, és sokba kerül az oktatásuk. Azt szeretném, hogy büszke legyen rá az egyetem, hogy itt magas színvonalú művészeti képzés zajlik, mert ez hozzátartozik egy komoly egyetem képéhez – vallja Dr. Tóth Péter. Kiemelte: a karon próbálják egyszerre és párhuzamosan az oktatást és a hangversenyéletet is működtetni. Igyekeznek egyrészt a saját hallgatók hangversenyeztetését lehetővé tenni, másrészt pedig olyan művészeket meghívni egy-egy koncertre, akik nagy élményt nyújtanak a közönségnek. Ezt a jövőben is folytatjuk, és ifjú, tehetséges művészeinkkel szívesen állunk az egyetemi karok, egységek vagy éppen a város rendelkezésére szögezte le.

 


Ázsiai hallgatók a Zeneművészeti Karon

 

A külföldi hallgatók számát tekintve megháromszorozódott a kínai diákok száma a karon, jelenleg zongora, ének és gitár szakos kínai hallgatókat foglalkoztat az intézmény. A fakultás vezetése a külföldi hallgatókról jelenleg is tárgyalásokat folytat ügynökségekkel, bízva abban, hogy az ázsiai hallgatók száma tovább emelkedik. Nagyon nehéz azonban ide csábítani a külföldi diákokat. Ilyen épülettel és infrastruktúrával nagyon nehéz versenyképesnek lenni a salzburgi vagy bécsi intézményekkel szemben. Önmagában kevés, hogy az árakat csökkentjük, erősen be kell vetni a vonzerőnket, illetve a tanárok vonzerejét ahhoz, hogy egy hallgató minket válasszon és ne mást. Ezért is nagyon fontos az infrastruktúra javítása, az épületfelújítás – fogalmazott a dékán.


 

Gólyahír

 

A ZMK azon egyetemi karok közé tartozik ahol a hallgatói létszám változatlan, körülbelül 90 új elsős érkezik idén a karra – tudtuk meg. – Használják ki, hogy egy nagy egyetem része vagyunk, hogy iszonyatosan sok a lehetőség a sportolástól a tanulásig, az ismerkedéstől a bulizásig. Legyenek világegyetemisták, élvezzék az életet, tanuljanak sokat, utazzanak külföldre, adják tovább tudásukat, és legyenek aktívak – tanácsolja a zenei fakultás dékánja az elsőéves hallgatóknak. Rajtuk múlik, hogy mivel töltik meg ezt a 3-5 évet, mi a keretet biztosítjuk hozzá, minden kezdeményezés mellé odaállunk – jelentette ki Dr. Tóth Péter.

 

SZTEinfo Gajzer Erzsébet

Fotó: Gémes Sándor


Az SZTE karait bemutató kisfilmek itt megtekinthetőek:

http://www.u-szeged.hu/felveteli/bemutatkozo-kisfilmek