Szegedi Tudományegyetem, Zeneművészeti Kar  Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  SZTE ZMK legújabb hírek

Csáki András Ágai Karola és Szendrey-Karper László Ének- és Zeneművészeti Alapítvány kitüntetésében részesült.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen május 6-án adták át a 2015. évi Ágai Karola és Szendrey-Karper László Emlékérmet. Az idei elismerést Csáki András gitárművész vehette át. - írja a Gramofon.hu

2015. május 12.

Az emlékérmet az Ágai Karola és Szendrey-Karper László Ének- és Zeneművészeti Alapítvány létesítette. Az alapítvány 2010-ben, Ágai Karola halála után jött létre azzal a céllal, hogy folytassa a még a Kossuth-díjas művésznő által létrehozott Szendrey-Karper László Nemzetközi Gitárfesztivál Alapítvány munkáját, illetve ápolja az operaénekes-gitárművész házaspár emlékét. A tavaly alapított emlékérmet a tervek szerint egyik évben énekművésznek, a másikban gitárművésznek adományozzák. 2014-ben első ízben Szűcs Márta koloratúr szoprán operaénekes részesült az elimserésben.

Az emlékérmet Krasznai János szobrászművész készítette. Az alapítvány kuratóriuma, amelynek tagja Kertesi Ingrid és Clementis Tamás operaénekes, Eötvös József és Szilvágyi Sándor gitárművész, dr. Babos Éva ügyvéd és Hollós Máté zeneszerző (a kuratórium elnöke) 2015-ben Csáki András gitárművésznek ítélte oda az Ágai Karola és Szendrey-Karper László Emlékérmet. Az emlékérmet kísérő oklevél szerint Csáki András „rendkívüli nemzetközi sikereiért” részesült a szakmai elismerésben.

A Zeneakadémián tartott átadó ünnepségen Hollós Máté, az alapítvány kuratóriumának elnöke méltatásában kiemelte, hogy Csáki András 1999 és 2011 között Európa, Észak- és Dél-Amerika valamint Japán 11 jelentős nemzetközi gitárversenyén szerezte meg az első díjat, s további 13 második és 6 különdíjjal gazdagította trófeái gyűjteményét. Itthon kétszer Köztársasági, háromszor Fischer Annie-ösztöndíjban részesült, Márciusi Ifjak díjat és Junior Prima díjat érdemelt ki. Csáki András jelentős interpretációit ma már a Naxosnál megjelent lemez őrzi, s jövőre a Hungaroton is kiadja első vele készítendő CD-jét. A 34 éves művész, aki itthon Szilvágyi Sándor, Roth Ede, majd Eötvös József, Los Angelesben pedig egyebek között Pepe Romero tanítványa volt – aki maga választotta Csákit növendékévé – ma a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán adja tovább tudását az ifjú gitárosoknak. Az emlékérmet Csáki András Johann Sebastian Bach E-dúr partitájának preludiumával köszönte meg.

Csáki András gitárművész. Forrás: Gramofon-archív