Szegedi Tudományegyetem, Zeneművészeti Kar  Ahol tudás és szándék találkozik

Információk  --  Hallgatóknak  --  Pályázati lehetőségek

Bard College Conservatory of Music felvételi meghallgatás Budapesten.

Bard College Conservatory of Music

Annandale-on-Hudson, New York, U.S.A.

 

A Bard College Conservatory of Music azzal a küldetéssel nyitotta meg kapuit, hogy a jövő nemzedék legkiválóbb zenészeit nevelje fel. Az intézmény programjának alapfilozófiája, hogy egy zenésznek széleskörű tudással kell rendelkeznie mind a zene, mind a tudományok és társművészetek területein ahhoz, hogy tehetségét a legjobban kihasználhassa.

 

Az ötéves program alatt a Conservatory minden diákja egy Bachelor of Music és egyBachelor of Arts végzettséget szerez.

Az előbbi a zeneművészeti tanulmányokat takarja a Conservatory-ban, míg az utóbbi a Bard College diákjaként egy tudományos, természettudományos, művészeti, vagy bölcsész szakon szerzett diplomát jelent.

 

A Bard Conservatory 2005-ben nyitotta meg kapuit, a kiváló oktatás, és haladó gondolkodása miatt egyedülálló Bard Collegeúttörő programjaként. Az utóbbi 9 év rendkívüli sikerének köszönhetően, ebben az évben már az 5. diplomázó évfolyamot zárja. Intézményükben jelenleg csaknem 15 magyar diák képviselteti magát.

 

A Bard Conservatory tanári kara világhírű zenészekből épül fel. Tagjai többek között a Guarneri, Emerson, Shanghai és Orion vonósnégyesek, a Beaux Arts Trió, a Windscape és New York Fúvósötösök, a Sō Percussion, a Metropolitan Opera Orchestra, a New York Philharmonic, az American Symphony Orchestra és az Orpheus Chamber Orchestra kiváló zenészei, de a háromszoros Grammy-díjas Joan Tower zeneszerző, valamint olyan világhírű művészek, mint Peter Serkin, Soovin Kim, Jeremy Denk, Ida Kavafian, Ani Kavafian, Richard Goode, Shmuel Ashkenasi, Jeffrey Kahane, Tara Helen O'Connor, David Krakauer, Anthony McGill, Elaine Douvas, Julie Landsman, Jeffrey Lang és Dawn Upshaw is megtalálhatóak a tanárok között.

 

A Bard Conservatory Orchestra 2012 júniusában Taiwan és Kína nagyvárosait érintve turnézott, amely folyamán Tajpej, Hongkong, Shanghai, Peking, Tianjin, Wuhan és Guangzhou hangversenytermeiben hatalmas sikerrel adott teltházas koncerteket. https://vimeo.com/504 A zenekar otthonául szolgáló Fisher Centerben megrendezett négy sikeres évad után, az együttes 2010 áprilisában mutatkozott be Manhattanben, a Lincoln Centerben, és kivívta a közönség és a New York Times kritikusainak elismerését is: http://nyti.ms/pFwfMy. 2013 májusában a zenekar ismét a Lincoln Centerbe látogatott.

 

A Konzervatórium diákjai, többek közt a magyar diákok is minden évben nagy számban kapnak meghívást, illetve nyernek felvételt nemzetközi zenei fesztiválokra, a teljesség igénye nélkül: Aspen Music Festival, Tanglewood Music Center, Pacific Music Festival, Lucerne Festival, Verbier Festival, Castleton Festival, Round Top Festival, Music Academy of the West, Schleswig-Holstein Music Festival, BANFF Music Center, Yellow Barn Music Festival, Kneisel Hall, Piano Fest, Bard Music Festival, Eastern Music Festival, Youth Orchestra of the Americas, New York String Orchestra Seminar, Bowdoin Music Festival, Fontainbleu Festival, Kneisel Hall Chamber Festival.

 

A konzervatórium évente megrendezett Concerto Versenyének győztesei lehetőséget kapnak, hogy az American Symphony Orchestra koncertsorozatának szólistái legyenek. 2007-ben Sutyák János (harsona), 2010-ben Pálfalvi Tamás (trombita), 2011-ben Markovics Tamás (basszusharsona), 2012-ben pedig Blága Péter (tuba) és Nagy Dávid (fagott) is a verseny díjazottjai voltak.

 

A Bard College Liberal Arts képzéseiről: A liberal arts college olyan felsőfokú képzési forma, amely rendkívüli módon támogatja az elme szabadságát és a tanulás szeretetét. A tanulmányok során a diákok minden szakterületre betekintést nyerhetnek, és 2 tanév után dönthetik el, hogy milyen területen szeretnének szakosodni. A program felépítéséből adódóan az ambíciózus diákoknak lehetősége van speciális, akár több szakterületet magában foglaló tanrendet is felépíteni. Az adott tanszékre egy Moderation nevű vizsgával tudnak bekerülni, és ezzel egyúttal belépni az Upper College-ba, ahol a haladó szintű kurzusokat végzik. A diploma megszerzéséhez a Bard College mind a 9 disztribúciós területén kell elvégezni egy-egy kurzust (4 kredit), valamint az adott szakterület követelményeinek kell eleget tenni. A BA diploma megszerzésére, két szemeszteren át tartó, un. Senior Project megírása után van lehetőség. Ennek követelményei szakterületenként változóak. A főiskola tantervének alapjait képezik a First Year Seminar, a Language and Thinking és a Citizen Science programok, amelyek bevezetőt nyújtanak a humán- és természettudományokba az első tanév folyamán.

A Bard College disztribúciós területei:

• Matematika és számítástechnika

• Természettudományok

• Irodalom

• Történelem

• Társadalomtudományok

• Nyelvek és kultúrák

• Előadóművészet és képzőművészet

• Műelemzés és művészettörténet

• “A másság újragondolása” (társadalmi, vallási, szexuális, etnikai és egyéb külömbségek)

 

A Conservatory of Music végzősei kimagasló számban tanulnak tovább aColburn, Curtis, Indiana, Juilliard, Mannes, New England, Rice, University of New York és a Yale egyetemek zenei szakjain, illetve az Egyesült Államok más neves egyetemein. A magyarok közül Varga Levente kürtös a Curtis Institute-on, Balogh Zsolt zongorista és Nagy Dávid Adam fagottos pedig a Juilliard School-on folytatta tanulmányait.

 

Tandíj és egyéb költségek: Mindenkinek lehetősége van ösztöndíjra pályázni a tandíj, a szállás és az étkezés fedezésére. Ezt a kérvényt a főiskola, a diák egyedi szociális hátterének, zenei képességeinek és közismereti teljesítményének figyelembevételével bírálja el. Az ösztöndíjra minden évben újra kell pályázni.

 

A Bardra jelentkező diákoknak, csakúgy mint bármely más amerikai egyetemen továbbtanulni tervező diáknak, kb. 1-2 millió forintos költséggel kell számolnia az 1. évben, ami magában foglalja a vízumkiállítással kapcsolatos díjakat, az első retúr repülőjegy költségét, az egészségügyi biztosítást, az amerikai adókat, az esetleges vizsgákat, személyes költségeket, ruhák és más személyes dolgok, a tankönyvek árát.

 

Sokan vállalnak diákmunkát a kampuszon, így az év közben és később felmerülő költségek nagy részét akár szülői támogatás nélkül, maguk is fedezni tudják. A legtöbb elérhető álláshoz magas szintű angol nyelvtudás szükséges, így meglehet, hogy aki nem megfelelő szintű nyelvtudással érkezik a kampuszra, annak várnia kell egy évet mielőtt munkát találna.

 

Hangszerek: A zongoristákon kívül minden diáknak saját hangszerről kell gondoskodnia.

 

Kiket keresi:

1. Elsősorban középiskolából idén (2013-2014), vagy korábban érettségiző fiatal tehetségeket a következő hangszerekből: brácsa, bőgő, fagott, trombita, harsona, kürt, tuba, ütőhangszerek, hegedű, zongora, hárfa, fuvola, klarinét,.

Kérem vegyék figyelembe: a Bard előbbi programja undergraduate (első Bachelor diplomájuk megszerzése előtt álló) diákoknak szól, Master of Music diplomát a Bard kizárólag ének és karvezetés szakon kínál, amikről további információ itt található:http://www.bard.edu/conservatory/programs/

2. Már lediplomázott fiatal zenészeknek lehetősége van a következő tanszakokon, kétéves (Advanced Performance Studies) képzésen részt venni: brácsa, bőgő, fagott, trombita, harsona, kürt, tuba.

3. Diplomás zongoristák jelentkezhetnek a Bard „Piano Fellowship” programjára ahol intenzív korrepetítor képzésen vesznek részt. Férfi énekesek és karvezető szakosok kérjük Mr. Frank Corliss-nál jelentkezzenek. (lásd lent) Ezen hallgatók számára előmeghallgatás nem szükséges.

 

Limitált angol tudással rendelkező felvételizőknek lehetősége van az első év folyamán egy intenzív nyelvi kurzus elvégzésere, amely felkészíti őket a további évekre a Bard-on.

 

Az előfelvételi meghallgatásokról

A meghallgatásoknak nincs kötött repertoárja, szabadon választhatóak a darabok, de mindenkitől várunk legalább egy gyors, technikás és egy lassú tételt. A felvételizők készüljenek 2 különböző karakterű darabbal vagy tétellel, lehetőleg eltérő zenetörténeti korokból. Zenei részletek előadása is megengedett. Zongorakísérőről a jelentkezőknek kell gondoskodniuk!

A kb. 10-12 perces előmeghallgatás során Dr. Robert Martin, a Bard Conservatory igazgatója röviden elbeszélget a jelentkezőkkel a darabok után.Szükség szerint tolmács áll rendelkezésre a helyszínen.

 

Az előmeghallgatásokról DVD-anyag készül, amely alapján a tanári kar kiválasztja a továbbjutó diákokat. A kiválasztott jelentkezőktől kérünk egy hosszabb DVD felvételt, így nem kell személyesen Amerikába utazniuk a tavaszi felvételire.

 

További információ és jelentkezés (magyarul vagy angolul):

Mr. Frank Corliss

Conservatory Director of Admissions

conservatoryadmission@bard.edu