SZGYTV

Már lehet jelentkezni az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre

A Szegedi Tudományegyetem nyolcadik alkalommal rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. Az ország egyik legrangosabb tanulmányi versenyén a diákok a tudásukról való számadás mellett szakmai programokon is részt vesznek: meghallgathatják egy Nobel-díjas tudós előadását, és a szegedi egyetem legmodernebb laborjaiban találkozhatnak az SZTE vezető kutatóival. A versenyt 2019. november 5-6-án rendezik meg, a jelentkezési határidő 2019. szeptember 15-e.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány hazai és határon túli középiskolás diákokat és felkészítő tanáraikat várja a nyolcadik alkalommal meghirdetett SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre (SZGYTV). A 2019. november 5-6. közötti program a szegedi egyetem egykori rektora, az 1937-ben Nobel-díjjal elismert Szent-Györgyi Albert gazdag kutatói életműve előtt tiszteleg.

 

A 2019-es vetélkedő fő témája: Szent-Györgyi Albert munkássága, valamint az orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2014-2018 között. A verseny kérdései a biológiához, a fizikához és a kémiához kötődnek. A csapatok pályázhatnak kisfilmmel valamint képregénnyel is: a pályamunkáknak a Nobel-díjas anyákat és lányokat vagy a Nobel-díjas apákat és fiúkat kell bemutatniuk.

 

A hazai és a határon túli középiskolák számára a versenykérdéseket az SZTE elismert oktatói állítják össze, a zsűri tagjai a szegedi egyetem elismert professzorai. A kétnapos rendezvény során a verseny mellett szakmai programokat is kínál az SZTE: a diákokat és felkészítő tanáraikat az egyetem vezető kutatói fogadják az intézmény legmodernebb laborjaiban, és meghallgathatják egy Nobel-díjas tudós előadását is.

 

A Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versennyel, a tudományok megszerettetésével, az ismeretterjesztéssel, az inspiráló és a felsőfokú képzés gyakorlati oldalát is bemutató programokkal arra törekszik a Szegedi Tudományegyetem, hogy magához vonzza a tehetségeket és továbbtanulásra ösztönözze őket. Az SZTE idén már másodszor ismeri el azon felkészítő tanárok munkáját, akik több éve vesznek részt a versenyen, és diákjaik mentorálásával, motiválásával járulnak hozzá a tehetséggondozáshoz.

 

A verseny döntőjébe jutott hat csapat értékes nyereményeket vihet haza, az első helyezett pedig elnyeri a verseny fődíját. A 2017-es győztes csapat – a három diák és kísérő tanáruk – például Cambridge-be utazott tanulmányútra, a 2018-as első helyezettek jutalma egy szakmai programokban bővelkedő heidelbergi út volt.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyről valamint a nevezéssel kapcsolatos tudnivalókról a verseny hivatalos honlapján találnak információt az érdeklődők.

 

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZAAz SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny lebonyolítása az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázat keretében valósul meg.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.





Tolnai_SaraTolnai Sára - JGYPK, gyógypedagógia

A gyerekek mindig is meghatározták az életem. Édesanyám óvónő, mindig csodálattal figyeltem az ő munkáját, viszont nem akartam ugyanazt az utat bejárni. Úgy gondoltam, hogy olyan pályát szeretnék választani, amiben több kihívás van, ezért választottam a gyógypedagógiát. Tanultam Budapesten is, de nem lehet összehasonlítani a kettőt. Szerintem Szeged jóval diákközpontúbb. Véleményem szerint a Szegedi Tudományegyetem megkönnyíti diákjai életét a sokféle ösztöndíj-lehetőséggel, az ingyenes tömegközlekedéssel, és ráadásul a sikeres nyelvvizsgának az árát visszatéríti. Azt hiszem, az egyetemen eltöltött esztendők lesznek életem legszebb évei.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.