Kiemelt_Hungarologiai

Nyári egyetem az SZTE Hungarológia Központban

15 országból több mint 30 diák érkezett a 19. alkalommal megszervezett Szegedi Nyári Egyetemre. Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológia Központnak ezen a négyhetes tanfolyamán olyan külföldiek vesznek részt, akik érdeklődnek a magyar nyelv és kultúra iránt. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est, és számos érdekes előadás várja a hallgatókat.

Thapanee Tubnonghee Thaiföldről érkezett két hétre Szegedre, az SZTE BTK nyári egyetemére. – Kilenc éve, középiskolás koromban cserediákként tanultam Szegeden. Akkor nagyon megszerettem az országot, a nyelvet és a kultúrát. Szeretnék többet tanulni az országról és az egész régióról – mondta lelkesen a thai diáklány. – Sok magyar barátot szereztem akkor, akikkel magyarul beszélgetek, így mindenképpen célom volt fejleszteni a nyelvtudásomat. A magyar nyelv nem könnyű, de annyira sok érdekes dolog van az országban. Ha valakit Közép-Európa érdekli, akkor Magyarországgal is meg kell ismerkednie, így azt javaslom mindenkinek, hogy jöjjön ide Szegedre tanulni egyszer.


Hungarologia_2

 

Magyar nyelvet és a magyar kultúráról tanulhatnak az SZTE BTK Angol-Amerikai Intézetének Hungarológia Központjában a külföldi diákok. A 2019. július 15-én induló augusztus 9-én záruló SZTE hungarológiai nyári egyetem résztvevőinek motivációi igen eltérőek. Van, aki azért szeretne magyarul tanulni, mert a menye magyar, de akad olyan résztvevő is, aki tudományos célból kezdett el foglalkozni a magyar nyelvvel. Néhány diák pedig már nem is először vesz részt az SZTE BTK Szegedi Nyári Egyetemén. Az összesen négyhetes tanfolyam alatt élénk nemzetközi környezetben tanulhatnak a résztvevők.

 

Az SZTE hungarológiai nyári egyetemére érkező tanulókat a magyar nyelv és kultúra iránti érdeklődés és szeretet köti össze – fogalmazott Árvay Anett, a Szegedi Hungarológia Nyári Egyetem programvezetője. – Szeretnénk minden évben tematikussá tenni ezt a képzésünket. Idén a kortárs magyar kultúra köré szerveztük a programokat, így a diákok minden nap az egyetem neves oktatóitól tanulhatnak napjaink magyar irodalmáról, filmjeiről vagy a kulináris trendjeiről. A nyelvórákon az általunk fejlesztett saját tananyag alapján tanítunk. Minden nap 6 nyelvórájuk van a diákoknak, ez a két hetes képzés esetén összesen 60 órát jelent, aki pedig négy hétig van nálunk, az 120 magyarórán vesz részt a képzés végéig. Ez hatalmas lökés a nyelvi fejlődésben, így a nyári egyetem végére a legtöbben már elég jól beszélnek magyarul – magyarázta a programvezető.


Hungarologia_1

 

Idén több mint 30 diák érkezett 15 különböző országból – többek között Horvátországból, Oroszországból, Bulgáriából, Japánból, Kínából, Indiából, Indonéziából, Thaiföldről, Új-Zélandról, az Amerikai Egyesült Államokból, Olaszországból, Brazíliából, Finnországból, Izraelből és Törökországból – az SZTE BTK nyári egyetemére. A résztvevők között egyaránt vannak egyetemisták és már dolgozó felnőttek, sőt egy középiskolás is.


Hungarologia_diakok

 

– Tavaly jöttem Magyarországra tanítani. Székesfehérváron ekkor kezdtem el magyarul is tanulni. Mivel most egy ideje itt lakom Magyarországon, fontosnak tartottam, hogy tudjam a helyi nyelvet is beszélni. Nagyon szeretem a magyar nyelvet, mert nagyon logikus. Szeged is nagyon szép város. Az órákon mindig sokat tanulunk, nyelvtant és szavakat is – számolt be Travon Guy Bailey, aki Amerikából érkezett. Az angol tanár azért választotta Magyarországot, mert szeretett volna valami újat csinálni az életében, és egy olyan országba menni, amelynek a nyelvét még nem ismeri.

– Régóta tanulok már magyarul és többször is jártam Magyarországon. Ez a nyelv olyan, mint egy sziget Európában, kíváncsi voltam, hogy érthetik meg egymást a magyarok, amikor egy ilyen furcsa nyelvet beszélnek – kezdte Silvia Canavero, aki Olaszországból érkezett Szegedre. – Egy kicsit nehéz ez a nyelv, de fantasztikus érzés, amikor megértem, amit mondanak nekem és engem is megértenek. Az órákon sokat beszélünk, ami nagyon fontos. A csoport igazán nemzetközi és nagyon érdekes, amikor a csoporttársaink a saját országukról beszélnek.

 

SZTEinfo – Kocsis Bernadett

Fotó: Csukás Alexandra


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.



Linka_KrisztinaLinka Krisztina - TTIK, földrajz

Hogy miért pont Szegedet választottam? Tudom, hogy a Szegedi Tudományegyetem elég jó hírű nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is. Emellett nagyon sok ismerősöm ezt az egyetemet választotta, és szerettem volna a közelükben maradni. Földrajzszakosként fontosak voltak számomra a város természeti kincsei: a Tisza és a határtalan Alföld. A szülővárosomban, Baján szintén van egy folyó, számomra nagyon fontos, hogy a város víz mellett legyen. A szakomon természettudományokat és társadalomtudományokat tanulok, mindkettőt szeretem, de majd a természettudományok irányába szeretnék specializálódni.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.