HVG_2022_cover

Előkelő helyen szerepel az SZTE Tanárképző Központja a HVG legjobb pedagógusképző egyetemeket minősítő rangsorán

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar vezeti azt a felsőoktatási rangsort, amelyet a HVG az oktatók teljesítménye alapján állított össze a pedagógusképzéseket kínáló egyetemekről, főiskolákról.

A HVG 2022 felsőoktatási rangsorában 33 pedagógusképző kar szerepel. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kara az oktatói kiválóság alapján 1. helyen szerepel. A hallgatói kiválóságot tekintve a 3. helyen áll a felsőoktatási rangsorban az SZTE, a 44 vizsgált intézmény közül.

 A lista készítői 2006 óta megjelenő kiadványukban számos szempontot vettek figyelembe az intézmények minősítésekor. Többek között az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a tanulmányi versenyen helyezetteket, a tudományos fokozattal rendelkező oktatókat, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA doktora -címmel rendelkező oktatók arányát.

A Szegedi Tudományegyetem négy karán zajló tanárképzést (a Bartók Béla Művészeti Karon, a Bölcsészet-és Társadalomtudományi Karon, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon és a Természettudományi-és Informatikai Karon) az SZTE Tanárképző Központ koordinálja. Elkészíti a tanárszakos hallgatók gyakorlati beosztását, tájékoztatja a hallgatókat a tanítási gyakorlat menetéről, a gyakorlatok teljesítésének idejéről, a jelentkezés módjáról. Segít eligazodni a hallgatóknak abban, hogy kérdéseikkel mikor kihez tudnak fordulni az egyetemen.

 Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE Tanárképző Központ főigazgatója elmondta: a tanárképzés feltételrendszere nagyon gyakran változik. Azért is örömteli ez az eredmény, mert ez is azt bizonyítja, hogy a Szegedi Tudományegyetemen a tánárképzésben érdekelt karok és egységek rugalmasan tudnak alkalmazkodni az új kihívásokhoz és olyan tudással ruházzák fel a hallgatókat, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy a mai bonyolult világban a hivatásukat magas színvonalon lássák el.

A HVG 2022-es felsőoktatási rangsoráról itt írtunk korábban.

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.


Holecska_ZoltanHolecska Zoltán – BTK, történelem

Az egyetemválasztáskor több szempontot is figyelembe vettem. Az egyik legfontosabb köztük az volt, hogy erős legyen az érdeklődési területem kutatása. A másik pedig, hogy megfizethető legyen az ottani élet. Szegeden teljesült az, amit vártam: sokkal olcsóbb, mint Budapest, és a tanulmányaimat is magas színvonalon folytathatom. Ráadásul közel van az otthonomhoz, Békéscsabához is. Így egy év után úgy érzem, nem bántam meg a döntésemet, mert Szeged egy igazán élhető, diákbarát város.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.