Nyito2_yale-2022-honorands

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint

Karikó Katalint a Yale University díszdoktorává avatták a 2022. május 23-i ünnepségen. A magyar biokémikussal, a Szegedi Tudományegyetem alumnájával, díszdoktorával és kutatóprofesszorával együtt tíz kiválóság részesült a 321 évvel ezelőtt alapított amerikai magánegyetem tiszteletbeli oklevele elismerésben. A kitüntetettek közül két díjazott is kötődik Karikó Katalinhoz, aki immár hat egyetem díszdoktora.

A Yale University 321. alkalommal ünnepelte diplomásait. A 2022. május 23-i ünnepségen adták át az egyetemi és tiszteletbeli okleveleket is.

– Gyönyörű a Yale campusa! Virágzó gesztenyefák alatt, több mint 1 kilométert sétáltunk a 30 ezer diák alkotta sorfal előtt, mire a díszemelvényre léptünk – mesélte Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem világhírű kutatóprofesszora, aki fontosnak tartotta, hogy személyes megjelenésével is eleget tegyen az 1701-ben alapított amerikai egyetem 2022. évi diplomaosztó ünnepségére szóló meghívásnak.

Diplomaavato_YU_unnepsegen_8-2022_05_23_r5b_0409

„Az a 10 személy, akit ma kitüntetünk, példaként szolgál önöknek, végzőseinknek. Ők arra ösztönöznek, hogy önök is törekedjenek a kiválóságra, értékeljék az emberi jellem azon elemeit, mint például a kreativitás, a kíváncsiság, a fegyelem, az integritás és a közszolgálat iránti szenvedély ” – mondta Peter Salovey, a Yale elnöke az egyetemi ünnepségen. A nemzetközi felsőoktatási rangsorok közül több listán is az élbolyba tartozó Yale University a honlapján rövid méltatást közöl azokról, akik az intézmény tiszteletbeli oklevél kitüntetésében részesültek.

Yale_diplomaoszto_unnepseg_4-2022_05_23_r5b_0197

Akit Nobel-díjra jelöltek

Biokémikusként a „tudomány doktora” oklevelét a Szegedi Tudományegyetemen vette át Karikó Katalin. Az SZTE díszdoktori címét is elnyert kutatóprofesszort a Yale Egyetem úgy mutatta be, mint „aki az RNS által közvetített mechanizmusokra specializálódott. Társalapítója, illetve 2006 és 2013 között az RNARx vezérigazgatója volt, jelenleg pedig a BioNTech RNA Pharmaceuticals vezető alelnöke.

YU_diszdiplomasok_2-2022_05_23_r5a_1403

Munkája a COVID-19 vakcina kifejlesztésének sarokkövét jelenti. Amerikai szabadalmakkal rendelkezik a nem immunogén, nukleoziddal módosított RNS alkalmazásával kapcsolatban, amely technológiát a Pfizer és a Moderna engedélyeztetett a vakcináik fejlesztésére. A világjárvány elleni küzdelemhez való hozzájárulása őt és munkatársát, Drew Weissmant esélyessé teszi a Nobel-díjra. Richard Dawkins és Derrick Rossi, akik segítettek a Moderna megalapításában és elismert tudósok, javasolták, hogy Karikó kapjon Nobel-díjat.

Karikó személyes története a kitartásról és az ellenálló képességről, a járvány idején, széles körben ismertté vált, és sokakat inspirált. Az oltás áttörése óta Karikó elismert és keresett személyiséggé vált, aki szerepelt a jelentősebb kiadványokban és a TIME 100 listán.”

Két szegedi egyetemi díszdoktort ünnepeltek

A Yale díszdoktori címét elnyert, a szakterületén kiemelkedő teljesítményt elérő személyek között zenész, újságíró, diplomata, köztisztviselő, történész, jogász, kutatóorvos, biokémikus, immunológus, szociológus is szerepel. A 10 kitüntetett közül ketten is kötődnek Karikó Katalinhoz.

Kariko_Weissman_BrandeisNOW

Amerikai közös munkahelyükön, a University of Pennsylvania laboratóriumaiban Drew Weissmannal dolgozott együtt Karikó Katalin. Az egyetem 2005-ben szabadalmaztatta a Karikó-Weissman-technikát, ami kétféle Covid-vakcina fejlesztésének lett az alapja. Drew Weissmant is díszdoktorává választotta a Yale Egyetem. (Karikó Katalin amerikai munkatársa nem vett részt a 2022. május 23-i ünnepségen.)

SZTE_vezetok_es_Madeleine_Albright

A Yale posztumusz kitüntetését most kapta meg az 1997-2001 közötti amerikai külügyminiszter, Madeleine Albright, akit 2000-ben választott díszdoktorai közé az SZTE.

A rangos intézmény jeles polgárai

Az amerikai egyetemek közül elsőként a Yale Egyetemen adtak át (1723-ban) orvosi diplomát. A 20. század első felében magas oktatási színvonala és kimagasló kutatási eredményei miatt vált rangos intézménnyé az 1701-ben alapított Yale.

– Az RNS-kutatás élén áll a Yale Egyetem. Az ottani oktatók és kutatók közül, a diplomaosztó ünnepséget követően, beszélgettem például Joan A. Steitz molekuláris biológus professzorral. Az mRNS-kutató a Nobel-díjas Thomas A Steitz felesége. Jól ismeri például a Szegedi Tudományegyetemről indult Kiss Tamás munkásságát is – osztotta meg a kapcsolathálójával és a Yale Egyetemmel összefüggő tapasztalatait Karikó Katalin.

yale-2022-honorands_j
A Yale University 2022. május 23-i ünnepségén a díszdoktorokról készült fényképen az első sorban balról jobbra: Jean Bennett (kutatóorvos), Caroline Shaw (zenész), Peter Salovey elnök, Jill Lepore (történész) és Krista Tippett (újságíró). Hátsó sor: Orlando Patterson (szociológus), James. E. Clyburn (köztisztviselő), Katalin Karikó (biokémikus), and Myron Thompson (jogász) látható. Fotó: Joy Bush

Jeles diákjai közül közismert a magyar származású republikánus politikus, George Pataki, aki 1995-2006 között New York állam kormányzója volt. Itt tanult az amerikai elnökök közül például apa és fia, George W. Bush és George H. W. Bush; a filmszínészek közül Meryl Streep.

A Yale hallgatóit oktatta például 1993-1999 között a korábban a szegedi egyetemen matematikusaként sikeres Lovász László.

Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem alumnája, díszdoktora és kutatóprofesszora a Yale University díszoklevelével a hatodik rangos felsőoktatási intézmény tiszteletbeli polgára lett.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: YU

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.



barta-eszterBarta Eszter – GTK: kereskedelem és marketing

A továbbtanulásnál egyértelmű volt, hogy az SZTE-t jelölöm meg, Szeged szépségével és az egyetem jó hírnevével nem tudja felvenni a versenyt más intézmény. Életem egyik legjobb választásának tartom a GTK-t. A képzés lendületes és fiatalos, az oktatók nyitottak és segítőkészek. Pezsgő élet vár itt a hallgatókra, együtt élvezhetjük fiatalságunk legszebb napjait.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.