Bezár

Hírarchívum

ageneralistalizmanja

Rojik Tamás: A generális talizmánja

Rojik Tamás: A generális talizmánja

2023. augusztus 30.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„– Egy jó könyv soha nem lehet elég hosszú – oktatta ki Gitta.”

 

Rojik Tamás az érettségi vizsgát követően a Szegedi Tudományegyetemen tanult magyar alapszakon. 2016-ban publikálta első regényét Befogad és kitaszít címmel, melyet 2017-ben A csillagos égig című kötet követett. 2020-ban jelent meg a Tilos az Á könyvek gondozásában a Szárazság című disztópiája, amelyről a Pesti Magyar Színházban előadás is készült belőle. A generális talizmánja tavaly jelent meg az Abszolút töri sorozat részeként.

 

Az Abszolút Töri a Pagony Kiadó sorozata, olyan olvasmányos és izgalmas könyveket válogatnak, amelyek abszolút lendületesen, abszolút színvonalasan, abszolút mai nyelven szólnak a magyar történelem fontos pillanatairól és korszakairól. A szereplők útra kelnek az időben, és az olvasó egy fordulatos kalandregényt végigizgulva, szinte észrevétlenül kerül közelebb az adott kor szelleméhez, fontos alakjaihoz.

 

A generális talizmánja Rákóczi korát, vagyis az 1705-ös esztendőt járja körbe. A Vitéz János Gimnázium udvarán található platánfa számos titok tudója, például segítségével az időutazás sem lehetetlen. A két főszereplő, Gitta és Áron személyes élményein keresztül ismerjük meg a korszak jellemzőit, az emberek mindennapi életét, hagyományait és étkezési szokásait. A regény bemutatja a kuruc-labanc harcok drámai pillanatait, és lehetővé teszi számunkra, hogy részesei legyünk azoknak az eseményeknek, amelyek az akkori Magyarország sorsát alakították. Rojik Tamás kamasz szemmel is átélhető módon írta meg a fiatalok közötti kapcsolatot, amely kezdetben ellenszenvből fakad, de fokozatosan mély barátsággá és végül első szerelemmé válik. A karakterek jellemfejlődése életszerű és lenyűgöző, és a fiatalabb olvasók is könnyen magukra ismerhetnek bennük.

 

A regény lapjain híres történelmi személyiségek elevenednek meg, köztük Vak Bottyán generális és még maga Rákóczi Ferenc is. A történelem és a fikció ügyesen elegyedik, és olyan élményt nyújt, mintha mi magunk is átléptünk volna az időkapun. Ugyanakkor a szerző ügyesen ábrázolja, hogyan változik meg a karakterek személyisége és viselkedése az eltelt idő alatt. A generális talizmánja egy olyan regény, amely magával ragadó történelmi kalandokat és érzelmi mélységeket kínál. Az olvasók a könyv lapjain átélhetik a múltat és a jelenidőt egyaránt, és elmerülhetnek egy olyan világban, amely tele van élettel és varázslattal. A könyv segítségével nyáron sem lehetetlen történelmet tanulni észrevétlenül.


Lázárné Csernus Anikó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek