Bezár

Hírarchívum

SZTE

Szeptembertől ismét nemzetközi online fenntarthatósági kurzus az SZTE-n

Szeptembertől ismét nemzetközi online fenntarthatósági kurzus az SZTE-n

2023. augusztus 29.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem idén ősszel is meghirdeti nemzetközi együttműködésben kialakított, UI GreenMetric Online Course on Sustainability nevű, szabadon választható fenntarthatósági kurzusát. A hat külföldi intézménnyel közösen fejlesztett, angol nyelvű online kurzusba alap- és mesterképzésben tanuló hallgatók egyaránt bekapcsolódhatnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A fenntarthatóság és a környezetvédelem napjaink kulcskérdései. A „zöld” egyetemek világrangsorát készítő UI GreenMetric szervezet nemzetközi hálózata éppen ezért három fő célt tűzött ki maga elé: a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási tevékenységeinek ösztönzése a fenntarthatóság területén, vezető személyiségek „kinevelése”, fenntarthatósági kihívások kezelésében partnerségek kialakítása, megerősítése. E célok égisze alatt az egyetemi hálózaton belül négy kontinens hét országa hét egyetemének közös kezdeményezése mentén 2020-ban elindult egy új, nemzetközi online fenntarthatósági kurzus kialakítása. Az angol nyelvű kurzust, 2021 őszén hirdették meg először a partneregyetemek hallgatói számára, és az elmúlt két év sikerét követően idén szeptemberben ismét elindul.

Az angol nyelvű kurzus alap- és mesterképzésben részvevő SZTE-s hallgatók számára egyaránt nyitott, regisztrációra a Neptunban, a kurzusfelvételi időszak lezártáig van lehetőség. A félév során a hallgatók megismerhetik a fenntartható fejlődés fogalmát, a fenntartható fejlődési célokat, a legfontosabb fenntarthatósági kihívásokat – a környezetvédelem területétől az esélyegyenlőségen és a minőségi oktatáson át a globális partnerségekig –, valamint nemzetközi példákon keresztül globális képet kaphatnak a témában. A kurzust sikeresen teljesítők tanúsítványt kapnak az UI GreenMetric-től.

GreenMetric_course_poster

Az UI GreenMetric Online Course on Sustainability: Global Practices of Sustainable Development Goals nevet viselő kurzus a gazdaság, a társadalmi élet és a fizikai környezet közötti kölcsönhatásokat, az emberi tevékenységek bolygónk környezetére gyakorolt hatásait, az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok megvalósításának nemzetközi gyakorlatait vizsgálja. A tematikát kidolgozó hét egyetem: Sao Pauló-i Egyetem, Brazília; Indonéziai Egyetem, Indonézia; Szegedi Tudományegyetem, Magyarország; Chimborazo-i Politechnikum, Ecuador; Sousse-i Egyetem, Tunézia; El Bosque Egyetem, Kolumbia; Sardzsai Egyetem, Egyesült Arab Emírségek.

GreenMetric_course_weeks1

A kurzustartalmakat minden héten más-más egyetemek oktatói szolgáltatják. Az ismeretanyagok átadása alapvetően egyéni tempóban feldolgozható videóelőadások keretében történik. A Szegedi Tudományegyetemről a tartalomkészítésben Dr. Gulyás Ágnes, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének adjunktusa, valamint Dr. Nagy Gyula, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének adjunktusa működött közre. A koordinációért az SZTE Stratégiai és Fejlesztési Főigazgatóságának munkatársa, Dr. Mátyás Dénes stratégiai menedzsment igazgatóhelyettes felel.

GreenMetric_course_weeks2

A kurzus a nemzetközi kapcsolatépítésre is kiváló lehetőséget nyújt: a társegyetemek hallgatói a félév során kisebb csoportokba rendeződve saját projekteket dolgoznak ki egy-egy általuk választott fenntarthatósági cél elérésére. A projektek előrehaladása és eredményei online szinkron alkalmakon kerülnek bemutatásra, azokról a hét közreműködő egyetem szakemberei adnak visszacsatolást.

SZTEinfo

Borítókép: Szeptembertől ismét nemzetközi online fenntarthatósági kurzus az SZTE-n.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek