SZTE_Nyilt_nap

Középiskolásokkal telt meg a TIK

Több száz középiskolás látogatott el a Szegedi Tudományegyetem január 28-i nyílt napjára. A felvételizőket, szüleiket és a középiskolai intézményvezetőket, tanárokat képzési kiállítás és tájékoztató előadások várták, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság szervezésében.

Rengeteg érdeklődőt vonzott idén is a szegedi egyetem szülői értekezlettel egybekötött nyílt napja. A József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában képzési kiállításon mutatkozott be az egyetem 12 kara, Tanárképző Központja és szolgáltatói egységei. A standoknál mindenki feltehette kérdéseit a képzésekkel, ösztöndíjjak, kollégiumokkal, szórakozási lehetőségekkel kapcsolatban.

Az érdeklődőket 10 órakor a Kongresszusi teremben Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese köszöntötte, majd bemutatta a Szegedi Tudományegyetem nyújtotta lehetőségeket. Elmondta: a nyílt nap egyben szülői értekezlet is, hiszen a felsőoktatási felvételi döntés egy olyan meghatározó lépés, amelyhez a családnak közösen kell gondolkodnia. A szülőknek is kellő információval kell rendelkezniük ahhoz, hogy társként segíteni tudják a fiatal felnőtteket. – Tizenhárom képzési terület, 12 kar, 22 000 hallgató, 2 225 oktató, 1 100 minősített oktató, 114 doktori program – jellemezte az SZTE-t számokkal. Kiemelte: a Tisza-parti intézmény évek óta Magyarország legjobb egyeteme a QS rangsorán, a HVG friss felsőoktatási listáján pedig a legjobb magyar egyetem az oktatók kiválósága alapján.

Az intézményben elérhető ösztöndíjak kapcsán elmondta: az egyetem széleskörű támogatási rendszere kiválósági, tanulmányi és szociális alapon nyújt segítséget minden hallgatónak, sőt, már a középiskolásokat is ösztöndíjjal támogatják. Az akár 150 ezer forintos SZTE START ösztöndíjra azok a felvételizők pályázhatnak, akik első helyen jelentkeznek az egyetemre és felvételt nyernek. A pedagógusképzés támogatására létrehozták a Zirzen Janka programot, a havi 100 ezer forintos támogatásra felmenő rendszerben azok a tanulók pályázhatnak, akik az SZTE vagy a Gál Ferenc Egyetem valamely pedagógus szakjára adják be első helyen jelentkezésüket. Emellett az egyetem számos vállalati partnere is ösztöndíjakat kínál.


nyilt_nap2023
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők.

A kollégiumi elhelyezés kapcsán kitért arra, hogy Szegeden kari, karközi és szakkollégiumok több mint 4 000 férőhellyel várják az elsőéveseket. Előadásában kiemelte az SZTE nemzetközi kapcsolatait is, az intézmény az Erasmus programban 36 ország 556 partneregyetemével áll kapcsolatban, de a külföldi tapasztalatszerzésre kiváló lehetőség a 9 európai egyetemet tömörítő EUGLOH szövetség (European University Alliance for Global Health) is, csakúgy, mint a Coursera online oktatási platform.

A nyílt napon az Oktatási Hivatal Felsőoktatási Felvételi Főosztályának vezetője, Pethő Judit a felvételi változásokról és a felvételi eljárással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról tájékoztatta az érdeklődőket, majd Chornitzer Péter üzleti vezérigazgató-helyettes ismertette a Diákhitel Központ Zrt. lehetőségeit.

Az alagsori teremben bemutatkozott az SZTE Junior Akadémia, a Mathias Corvinus Collegium és a határon túli jelentkezők is hasznos információhoz jutottak.

Aki lemaradt az SZTE nyílt napjáról, az alábbi linken visszanézheti a rendezvényt.

SZTEinfo

Fotó: Sahin-Tóth István


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


mendezMatheus Vasconcelos Goes Mendes – ÁOK: orvos

Brazíliából érkeztem, de nagyon otthonosan érzem magam Szegeden. Rengeteg hasznos tudásra tettem itt szert, amihez a jól felszerelt laborok és a modern könyvtári környezet is hozzájárult. A város nyüzsgő mégis biztonságos, jó az életminőség és minden segítséget megkapunk a beilleszkedéshez. Legyen szó tanulmányi ügyintézésről vagy szálláskeresésről.




kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.




További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.