Bezár

Hírarchívum

Prof. dr. Szabó Gábor, az ELI-HU Nkft. ügyvezetője, Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Allen Weeks, az ELI ERIC főigazgatója és Florian Gliksohn az ELI ERIC ügyvezető igazgatója. Fotó: Bobkó Anna

A Szegedi Tudományegyetemmel kötött stratégiai megállapodás integrálja az ELI ALPS kutatóintézetet az ELI ERIC-be

A Szegedi Tudományegyetemmel kötött stratégiai megállapodás integrálja az ELI ALPS kutatóintézetet az ELI ERIC-be

2023. november 23.
5 perc

Az ELI ALPS lézeres kutatóintézetet az ELI ERIC európai konzorciumba integráló stratégiai megállapodást írt alá Allen Weeks, az ELI ERIC főigazgatója és Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Az SZTE rektori hivatalában megtartott eseményen Prof. Dr. Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezetője úgy fogalmazott, erre a mai napra volt szükség ahhoz, hogy az ELI elindulhasson az igazi működés útján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az aláírással egy több mint 10 éves terv valósult meg, hiszen az ELI kutatóintézetek létrehozását megalapozó Fehér Könyv (White Book) azt irányozta elő, hogy a működési fázisba lépve az ELI ERIC (Extreme Light Infrastructure European Research Infrastructure Consortium) átveszi az ELI létesítmények üzemeltetésének és finanszírozásának felelősségét a következő évtizedekre.

Allen Weeks főigazgató a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ELI ERIC az európai uniós jog alapján létrehozott önálló konzorcium, nem tartozik sem az Európai Bizottsághoz, sem az Európai Parlamenthez). A konzorciumban jelenleg Magyarország, Csehország, Olaszország, Litvánia, valamint megfigyelőként Németország és Bulgária vesz részt. A most lehetővé vált stratégiai integráció az ELI ERIC irányítási struktúrájában egyesíti a szegedi ELI ALPS és a prágai ELI Beamlines kutatóintézeteket. A lépés egyben megnyitja az utat más európai tagállamok előtt is, hogy csatlakozzanak az ELI ERIC-hez, bővítsék a tudományos közösséget, és anyagilag hozzájáruljanak az ELI-létesítmények üzemeltetéséhez és fejlesztéséhez.

- Az ELI ERIC így a világ legnagyobb és legfejlettebb nagy teljesítményű lézereinek és másodlagos forrásainak válik a gazdájává, és magas színvonalú hozzáférést képes biztosítani egy széles felhasználói közösség számára – nyilatkozta Allen Weeks.

A Szegedi Tudományegyetemmel aláírt integrációs megállapodás alapján az ELI ERIC többségi részesedést szerez a korábban a Szegedi Tudományegyetem és a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában lévő ELI-HU Nonprofit Kft.-ben. Az ELI-HU Nkft. alapvető célja az volt, hogy létrehozza a szegedi ELI ALPS lézerközpontot, és biztosítsa annak kezdeti üzemeltetését.

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Allen Weeks, az ELI ERIC főigazgatója aláírja a stratégiai megállapodást.

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Allen Weeks, az ELI ERIC főigazgatója aláírja a stratégiai megállapodást. Balról Prof. Dr. Szabó Gábor, az ELI-HU Nkft. ügyvezetője, jobbról Florian Gliksohn az ELI ERIC ügyvezető igazgatója. Fotó: Bobkó Anna

Prof. Dr. Szabó Gábor, aki egyben az ELI-HU Nkt. ügyvezetője, elmondta, hogy a nonprofit kft. a projekt első fázisát sikeresen lezárta, a mostani esemény átvezet az egységes, az ERIC-tagállamok által közösen finanszírozott működés szakaszába, vagyis a hosszú távú működtetés a Magyarország részvételével megalapított ELI ERIC feladata lesz. Az ELI ERIC pedig akkor tud eleget tenni feladatának, ha megtörténik az ELI ALPS szervezeti integrációja. Ennek érdekében Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata az ELI ERIC javára lemondott részesedéséről, az ELI ERIC pedig a továbbiakban a Szegedi Tudományegyetemmel mint kisebbségi tulajdonossal együtt működteti a szegedi lézerközpontot.

Allen Weeks főigazgató a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a megállapodás a Szegedi Tudományegyetem által irányított és az ELI-HU Nkft. vezetése és munkatársai által megvalósított 300 millió eurós beruházás sikeres befejezését is jelenti. A főigazgató aláhúzta, hogy a Szegedi Tudományegyetem és az ELI ERIC továbbra is stratégiai partnerek maradnak, az egyetem az ELI ALPS kutatóintézettel továbbra is közös kutatási és oktatási programokat hajt végre.

- A Szegedi Tudományegyetem büszke arra, hogy kulcsszereplője lehet ennek a stratégiai szövetségnek, amely kétségkívül meghatározza majd a nagy teljesítményű lézerkutatás jövőjét – nyilatkozta Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. - Ez a partnerség megerősíti elkötelezettségünket az élenjáró kutatás és innováció iránt, és tovább erősíti a szegedi tudományos kiválósági központ jelentőségét.

Prof. Dr. Szabó Gábor, aki a kezdetektől részt vett az ELI ALPS kutatóintézet létrehozásában, a sajtótájékoztatón saját érzéseit is megosztotta:

- Számunkra, akik a tervezéstől kezdve részt vettünk a folyamatban, valami megvalósult, amiről nem biztos, hogy ezt el tudtuk képzelni. Most valóban lezárult az ELI ALPS létrehozása, létrejött az a működési forma, amelyet kezdettől fogva terveztünk. Az ELI ERIC nélkül nehezen képzelhető el a működtetés. Korábban sem gondoltuk, hogy ez lehetséges lenne, egyszerűen azért, mert az ELI ALPS méreténél fogva nagyobb annál, mint amekkorát Magyarország finanszírozásban magának megengedhet. Kezdettől az volt a célkitűzés, hogy egy nemzetközi együttműködésnek része legyen. Ez a keret az ELI ERIC, amely képes arra, hogy a tagországokon keresztül bevonja a megfelelő finanszírozást a fenntartáshoz. Erre a mai napra volt szükség ahhoz, hogy az ELI elindulhasson az igazi működés útján. Az máris látszik, hogy a szegedi ELI mintha vonzaná a Nobel-díjakat. A kutatóintézet létrehozásában részt vett Krausz Ferenc és Anne d’Huillier 2023-ban kaptak fizikai Nobel-díjat, az ELI egyik javaslattevője, Gérard Mourou pedig 2018-ban lett Nobel-díjas. Mourou professzor végig támogatta a projektet, és gyakran járt hozzánk; legutóbb két hete volt itt, és akkor is visszatért arra, milyen érzés egy projektet elindítani, ami tudományos diszkusszióként kezdődött és most készen áll az épület, benne világszintű eszközökkel. Ő is ehhez hasonlóan érzett, mint én magam. Hogy milyen ez az érzés? Egyszer egy újságíró megkérdezett egy fizikus kollégát az ELI ALPS folyosóján, hogy szeret-e ide járni dolgozni. Semmiért nem adná az ELI-feelinget – szólt a válasz. Igen, ez az érzés létezik, és még inkább létezik majd – zárta szavait Prof. Dr. Szabó Gábor.

Panek Sándor

A borítóképen: Prof. Dr. Szabó Gábor, az ELI-HU Nkft. ügyvezetője, Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Allen Weeks, az ELI ERIC főigazgatója és Florian Gliksohn az ELI ERIC ügyvezető igazgatója. Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek