Bezár

Hírarchívum

Nyito_Bay_Dole_Coalition

Karikó Katalin Washington, Edinburgh, Dubaj díjátadó ceremóniáin

Karikó Katalin Washington, Edinburgh, Dubaj díjátadó ceremóniáin

2023. szeptember 26.
9 perc

„Ne add fel!” – üzeni az újítóknak az amerikai Bayh-Dole Coalition American Innovator Award. A 144 éves skót „Cameron Prize for Therapeutics of the University of Edinburgh” kitüntetés névsorában szerepel Fleming és Szent-Györgyi is. A tudást és az innováció által vezérelt növekedést szorgalmazza az Egyesült Arab Emírségek kitüntetése, a Mohammed bin Rashid Al Maktoum Knowledge Award. A három földrészhez kötődő három elismerést összekapcsolja, hogy a díjakat Karikó Katalin nyerte el; az SZTE professzora 2023 szeptemberében vette át azokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az úgynevezett Karikó-problémáról is szó esett 2023 szeptemberének két hetében. Karikó Katalin mRNS-kutató, a Szegedi Tudományegyetem professzora három földrész három városában vett részt fehér asztal melletti panelbeszélgetésen, tartott előadást, ünnepelték díjátadón.

 

A Fehér Házban az „amerikai innováció arca”

A Bayh-Dole törvény teszi lehetővé az Amerikai Egyesült Államokban, hogy az egyetemek és a kisvállalkozások szabadalmaztassák azokat a felfedezéseiket, találmányaikat, amelyekhez szövetségi támogatást kaptak. 1980-ban fogadták el a kétpárti törvényt, amelyet a kezdeményező Birch Bayh demokrata szenátorról (Indiana) és Bob Dole republikánus szenátorról (Kansas) neveztek el. A jogszabály elindította az USA modern technológiai transzfer-rendszerét. A felfedezések a laboratóriumokból és a tudományos folyóiratok publikációiból átkerültek a vállalatokhoz és valós termékekké váltak. A törvényt ünneplő és jelentőségét ébren tartó szervezet, a Bayh-Dole Coalition szerint az 1980 óta létrehozott rendszer 1,9 billió dollárral növelte az USA gazdasági teljesítményét.

Bay-Dole_Coalition_2

Öt kutató történetét meséli el az "Amerikaii Innováció arcai" című jelentés

Mi köze Karikó Katalinnak a Bayh-Dole törvényhez? „Szövetségi pénzalapok támogatták a munkánkat, amikor az mRNS-technológia fejlesztésén dolgoztam Drew Weissmannal. Ötletünket a Bayh-Dole törvény miatt szabadalmaztathatta a Pennsylvaniai Egyetem, ahol mindketten dolgoztunk. Ez az egyetem engedélyezheti a szabadalom használatát olyan cégeknek, amelyek orvosi terápiákká fejleszthetik például a Covid-19 vakcinával bizonyítottan hatásos technológiát” – válaszolt az mRNS-kutató. Karikó Katalin és további négy kutató történetét meséli el az „Amerikai Innováció arcai” című jelentés. A dokumentumban bemutatott felfedezők – köztük Karikó Katalin – kapta meg 2023. szeptember 13-án, Washingtonban a Bayh-Dole Coalition American Innovator Award elismerést. Ez a díj – alapítóinak szándéka szerint – arra inspirálja a tudósok és újítók, a jövő generációit, hogy soha ne adják fel.

Önmagában nem garantálja a sikert a Bayh-Dole törvény ösztönző-rendszere – ismeri el a jogszabállyal foglalkozó szervezet, elhivatott kutatók és támogatók nélkül nem lehetséges azon ötletek kibontásának a segítése, amely egy korai szakaszában megakad. Saját történetén keresztül válaszolt Karikó Katalin a washingtoni Fehér Házban tartott panelbeszélgetésen a fő kérdésre: „Mi kell ahhoz, hogy a szövetségi finanszírozású találmány a piacra kerüljön?”

Hiteles személy ebből a szempontból is Karikó Katalin. Az mRNS-kutató kudarcokon át ívelő pályájából levont következtetéseit Karikó-problémaként írta meg cikkében Stuart Buck. A statnews.hu oldalon 2022. február 1-jén megjelent elemzés azt hangsúlyozta, hogy „az embereket kell finanszíroznunk, nem a projekteket”. Ám a tetszetős kijelentés mögött meglátta a Karikó-problémát. Szerinte „Karikót bárki azonosíthatja utólag, kitartása és felfedezései alapján. De mit tegyünk most, hogy megtaláljuk a Karikó 2022-es verzióit, akik egyszerűen (még) nem úgy néznek ki, mint a ’látnok’ vagy a ’zseni’, akik jogosultak lennének a ’személy nem a projekt’ támogatásaira?”

Álláspontját Karikó Katalin is kifejtette a Fehér Házban. A Bayh-Dole Coalition American Innovator Award díjat azon az ebéden vette át, amelyen részt vett a jogszabály fejlesztésével is foglalkozó szervezet igazgató- és kormányzótanácsa, amerikai politikusok és a jelen döntéshozói, például Kathy Vidal kereskedelmi miniszterhelyettes, az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalának az igazgatója.

 

„A kedvesség mindig visszafizetődik”

Skócia fővárosa, Edinburgh is elismerte a Szegedi Tudományegyetem alumnája és professzora kutatói teljesítményét. A The University of Edinburgh a 2023. január 6-i honlaphíre tudatta, hogy „A Covid-19 vakcina tudósai rangos díjat nyernek”. A cikk „úttörőnek” nevezi Dr. Karikó Katalint, aki „a Szegedi Tudományegyetemen szerzett PhD fokozatot biokémiából”. A nyerteseket röviden bemutató cikk azzal a mondattal zárult, hogy a Cameron-díjasok 2023 szeptemberében előadást tartanak a Edinburghi Egyetemen.

A_Cameron-dijjal_Kariko_Katalin_es_Ali_Harmouche

„Inspiráló és nagyon emberi előadás”. Így minősítette Karikó Katalin 2023. szeptember 19-én Edinburghban tartott prezentációját a magyar biokémikus új ismerőse, Ali Harmouche. A Pécs után Edinburgh-ban praktizáló orvos és az mRNS világhírű kutatója a legnagyobb internetes közösség tagjaként ismerte meg egymást. Az ismeretterjesztésben jeleskedő orvost hívta meg Karikó Katalin a Cameron-díj átadó ceremóniára és az ahhoz kapcsolódó előadására.

A skóciai doktor a különböző internetes fórumokon kívül többször is megszólalt a magyar médiumokban: világjárvány idején a vakcinák, az oltás fontosságára hívta föl a figyelmet. A Karikó Katalin Cameron-díját is bemutató bejegyzésében kifejtette: hosszan beszélgettek „életről, kitartásról és a törekvésről, a szerencséről (és főleg a szerencsétlenségről, mint egy motiváló és a progressziót elősegítő” tényezőről. Az orvos és a biokémikus között szó esett az „alázatról” is, de leginkább arról, hogy „a mások felé mutatott kedvesség a sikert alapvetően befolyásolja, mert a kedvesség mindig visszafizetődik”.

Az 1879-ben alapított Cameron-díjat elnyert kutatók között számos Nobel- és Lasker-díjas szerepel. A „a Szegedi Tudományegyetem hírneves kutatója, Szent-Györgyi Albert is mindhárom rangos kitüntetést birtokolta”, írtuk az SZTE hírportálon. A „Megkapta a Cameron-díjat az mRNS-kutató Karikó Katalin és Drew Weissman” című cikkében fölsoroltuk, amit Ali Harmouche is kiemelt Facebook-bejegyzésében: „olyan emberekkel egy listára került, mint Alexander Fleming, a penicillin feltalálója, Szent-Györgyi Albert és Marie Curie”. A lista további érdekessége, hogy azon szerepel – többek között – az a Paul Ehrlich (1914), aki egyik névadója Németország egyik legrangosabb orvostudományi kitüntetésének: a 2022. évi „Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedler-díjat” a BioNTech három irányítója – Karikó Katalin és a céget alapító Özlem Türeci és Uğur Şahin házaspár kapta.

Kariko_Katalin_Ali_Harmouche_es_mas_magyarok_Edinburgban_20230921


A „Camron Prize for Therapeutics of the University of Edinburgh” trófeája egy díszoklevél, amelyen a Cameron-díjat eddig elnyert összes kutató neve olvasható. névsor. A lista a keszonbetegséggel foglalkozó Paul Berttel kezdődik (1879), a vakcinázás alapelveit lefektető Louis Pasteurral (1889) folytatódik és Karikó Katalin portréjával zárul (2022), mert Drew Weissmannal együtt végzett kutatásaik elvezettek az mRNS-vakcinákhoz.


Ünnep decemberben és szeptemberben

Három tudóst – Dr. Karikó Katalint és Dr. Drew Weissmant, valamint Dr. Zhang Yongzhent – tartották méltónak a 2022-es Mohammed bin Rashid Al Maktoum Knowledge Award (MBRKA) elismerésre. Az Egyesült Arab Emírségek legrangosabb tudományos díját hetedik alkalommal adták azoknak a kutatóknak, akik „a tudás és a tudomány” világát „felbecsülhetetlen értékkel” gyarapították.

MBRKA_Reszleges_dijatado_20221206_W7C5LE4WRVG3NGL6NI5AWBLETY


Az MBRKA elismerés alapítója az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, Dubaj uralkodója. Mohammed bin Rashid Al Maktoum 2007. május 19-én kijelentette: a 10 milliárd amerikai dollárral létrehozott alapítvány „célja az arab régió és a fejlett világ közti tudáshasadék áthidalása, az oktatás és a kutatás színvonalának javítása a régióban, a fiatalokat és a munkahelyteremtést ösztönző programok kidolgozása”. A Mohammed bin Rashid Al Maktoum Tudás Alapítvány (MBRF) 2014-ben mutatta be a Mohamed Bin Rashid Al Maktoum Tudásdíjat (MBRKA). Az 100.000 dolláros pénzdíjjal együtt járó kitüntetést megkapta már – többek között – az angol Sir Timothy John Berners-Lee, a World Wide Web és a HTML jelölőnyelv feltalálója, valamint különböző, a tanulást és a tudás gyarapítását segítő jótékonysági szervezetk.

Dubajban még 2022. december 6-9. között tartották a 7. Mohammed bin Rashid Al Maktoum Tudásdíjhoz kötődő ceremóniát. A kitüntetés mögötti alapítvány híradása szerint ezen az ünnepségen az egyéni kategória győztesek közül csak Zhang Yongzhen vett rész, csak róla készülhetett fénykép, kezében a trófeával. Akkor kapta meg a díjat a „szervezetek kategóriában” az Emirates Mars Mission „Hope Probe”, vagyis a Mars pályáját 2021-ben elérő és a „Vörös bolygóról” adatokat szolgáltató eszközön dolgozó team. Megjutalmazták a nemzetközi tudáscserében élen járó Lindau Meetings Foundation nemzetközi fórumát is. Az MBRKA-díjas Karikó Katalin és Drew Weissman 2023. szeptember 22-23. között tudott eleget tenni a dubaji meghívásnak, vette át a kitüntetést.

Dubaj_IMG_6714


Tudásmegosztásra, azaz a sikertörténetük elbeszélésre és tapasztalataik átadására kérték föl a három kutatót az Egyesült Arab Emírség. Dubajban, a Mohammed Bin Rashid Orvosi és Egészségtudományi Egyetem (MBRU) megtekintését követően, 2023. szeptember 22-én előadást is tartottak.

 

Együtt a Nature és a Time „legjei”

„A vírusok sokféleségét, evolúcióját, ökológiáját és terjedését” tanulmányozza Dr. Zhang Yongzhen. A kínai virológus, a Fudan Egyetem professzora sok-sok RNS-vírust felfedezett már. Világméretű jelentőségű lett, hogy az új vírusok megfigyelésére laboratóriumi hálózatot hozott létre. Ennek köszönhető, hogy csapatával rövid idő alatt, 2020. január 3. és 5. között megszekvenálta a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 genomját. A „súlyos akut légzőszervi szindrómát” okozó koronavírus genetikai kódja gyors azonosításának a jelentőségéhez hasonló fontosságúvá vált, hogy új tudását Dr. Zhang Yongzhen haladéktalanul megosztotta a kutatói társadalommal: ugyanis 2020. január 11-én engedélyezte a vírus genomjának a közzétételét. Zhang és csapata 2020. február 3-án a Nature folyóiratban tette közzé felfedezését.

Az amerikai tudományos folyóirat, a Nature több mint egy évtizede állítja össze azt a listát, amelyen annak a tíz személynek a neve szerepel, aki az adott esztendőben „számít a tudományban”. A lista furcsasága, hogy a tudományra jó és rossz hatást gyakorlók egy névsorban szerepelnek. 2020-ban Zhang Yongzhen is bekerült a Nature „tízei” közé. Így ismerte el a folyóirat a SARS-CoV-2 genomjának gyors felismerését és a közzététel bátorságát. Ugyanebben az évben a Time 100-as listáján és a Straits Times ázsiai rangsorában is ott volt a Zhang Yongzhen név. Az adatmegosztásért a GigaScience folyóirat 2020-as ICG-15 díját is elnyerte.

Dubajban_3_dijazott_IMG_6729


A Times 100-as listájára 2021-ben került föl Karikó Katalin neve. Az mRNS-kutató, a Szegedi Tudományegyetem alumnája, díszdoktora és professzora az első magyar, aki valaha bekerült a Times folyóirat válogatásába. Karikó Katalint 2021-ben a fontos felfedezőnek nevezte a lap.

Az MBRFA laudációja szerint: Karikó Katalin „talált egy lehetőséget az mRNS módosítsára és később kifejlesztett egy szállítási technikát az mRNS lipid nanorészecskékbe történő csomagolására. Ez lehetővé tette, hogy az mRNS elérje a test megfelelő részét és immunválaszt váltson ki a betegség leküzdésére”. Az MBRKA elismerés dubaji döntnökei szerint Karikó Katalin „találta fel a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinákban használt módosított mRNS-technológiát”.

Dubajban_Kariko_Katalin_IMG_6708


Az RNS és a veleszületett immunrendszer biológiájának a tanulmányozásával foglalkozó Drew Weissmanról a laudátorok Dubajban kijelentették: „hozzájárult a Covid-19 fertőzés megelőzésére szolgáló vakcinákban használatos módosított mRNS technológia kifejlesztéséhez”.

Az elismerés mögött Dubaj azon célját jelölték meg a döntéshozók, hogy így is „ösztönözzék a tudást és az innováció által vezérelt növekedést”.

Washington, Edinburg és Dubaj kitüntetése tovább bővítette az mRNS-kutató körül kialakult, egyre összetettebb kapcsolathálót.

Újszászi Ilona

Fotók: K. K., internet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek