Bezár

SZTEhírek

szte_girls_bronz

Bronzérmes az SZTE csapata a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján

Bronzérmes az SZTE csapata a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján

2024. március 28.
3 perc

2024-ben a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját 15. alkalommal rendezték meg: 5 országból és 50 egyetemről 110 csapat 1900 sportolója vett részt. Idén a Szegedi Tudományegyetem női röplabdacsapata a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2010 óta minden évben megrendezett Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának célja és hitvallása a határokon átívelő magyar fiatalok közösségének erősítése, a magyar felsőoktatási sportélet fejlesztése, népszerűsítése. Az ötletgazdák minden évben a „Sport határok nélkül” mottóval megrendezett multisport eseménnyel kívánják felhívni a fiatal generációk figyelmét a magyarság speciális helyzetére. A15. KEK-re 5 országból és 50 egyetemről 110 csapat 1900 sportolója érkezett a fővárosba. Az ünnepi megnyitó után, péntek reggeltől szombat estig az intenzív sporttevékenységé volt a főszerep, a Ludovika és a BEAC a Kárpát-medence sportéletének szívévé változott a XV. KEK idejére. A rendezvényen 12 területen mérhették össze tudásukat a régió egyetemistái és volt hallgatói: futsal, vízilabda, alumni foci, nagypályás labdarúgás, kosárlabda, asztalitenisz, darts, E-sport, sakk, KEK run, tájfutás és röplabda.

Utóbbi tradicionális, de még mindig feltörekvő sportág, amely idén is remek összecsapásokat hozott női és férfi tekintetben is. Mindkét szakágban elindult a Szegedi Tudományegyetem.

A női tornát a BGE-PSZK nyerte, az ezüstöt a METU vihette haza, míg a bronzos csapat a Szegedi Tudományegyetem lett. A női MVP Krachler Réka (BGE-PSZK), míg a pontkirály Váldi Dominika (METU) lett. Férfiben az Óbudai Egyetem diadalmaskodott az Uni Győr – SZESE ellen, a bronzérmet pedig a TF nyerte el.

 

– A tornát a lányok kezdték az "A" csoportban, rögtön a legnehezebbnek vélt ellenfél, a SOTE csapatával. A magabiztos 2–0-ás győzelem után újabb szettveszteség nélküli siker következett a kolozsvári egyetem BABES csapata ellen. A következő két mérkőzés is 2-0 arányú eredményeket hozott, ám most sajnos az ellenfeleink javára. A METU, vagyis Metropolitan Egyetem nyitásai szétzilálták a játékunkat és nem tudtunk mit kezdeni velük, majd az Óbudai Egyetem csapata ellen megint nem sikerült ellenszert találni. A nap utolsó mérkőzését késő este a BGE-PSZK ellen inkább már a fáradtság jegyében játszották a lányok a döntőbe kerülésért, itt újfent 2–0-ás eredmény született a pestiek javára. Másnap a bronzmeccsen újult erővel az NKE ellen egy kiélezett mérkőzésen sikerült győzedelmeskedni 2–0-ra, ezzel a dobogó harmadik fokára állhattak az SZTE hallgatói a torna végén – értékelte a női csapat teljesítményét Honti Szilárd, az SZTE Sportközpont oktatója, a röplabdacsapatok vezetője.

- Fiú csapatunk a kolozsvári BABES csapatát fogadta első ellenfélként a "B" csoportban. Izgalmas és szoros játszmákkal sikerült 2–0-ra felülkerekedni. A következő mérkőzést a SOTE ellen vívtuk, fordulatos találkozón maradtunk alul 2-1 arányban, ezzel kissé megpecsételve saját sorsunkat. Ennek fényében SZESE Győr ellen szettveszteség nélkül kellett volna győzedelmeskedni a továbbjutáshoz, ami nem sikerült. Izgalmas és magas színvonalú mérkőzésen maradtunk alul a későbbi döntős csapattal szemben. A csoportkörök végeztével a szerencse sem állt mellénk: a másik ágon azonos eredménnyel végzett csapattal szemben a pontarány döntött és nem a mi javunkra, alsóházi rájátszás következett másnap. Az újvidéki KEAC csapata várt itt ránk elsőként, akiken magabiztosan sikerült túllépni (2-0), hogy aztán ismét a kolozsváriakkal játszhassunk a 9. helyért. A csoportkörhöz hasonlóan most is ki-ki mérkőzést játszottak a csapatok egymással, végül újra sikerült diadalmaskodni 2-0 arányban és szépségtapaszként megnyerni az alsóházat – tudtuk meg Honti Szilárdtól, aki maga is röplabdázik, a Vidux-Szegedi RSE Extraligás együttesének játékosa.

kek_boys

A díjátadóval egybekötött záróműsor volt a rendezvény fénypontja. A hivatalos záróceremónia után a szervezők díjazták a helyezést elérő csapatokat és a különdíjas versenyzőket. 2025. március első hétvégéjén rendezik a XVI. KEK-et.


SZTEinfo
Fotó: SZTE Sportközpont
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek