kiemelt

„Modern idők” - Könyvtári Éjszaka az SZTE-n

A „Modern idők” köré szerveződik az idei Könyvtári Éjszaka a Szegedi Tudományegyetemen. Így a megszokott túrák, kvízek, játékok színházi produkciók, valamint tudományos előadások mellett korhű jelmezek, díszletek kavalkádjában, a „modern idők” zenéjével kísérve ismerkedhetnek meg az SZTE Klebelsberg Könyvtár látogatói április 25-én.

 

Technikai-technológiai mámor, hétköznapivá váló találmányok, csökkenő távolságok; porszívó, rádió, miniszoknya és Váncza sütőpor – Villanások a ’20-as, ’30-as évekből. Most e jelenségek köré csoportosul a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) a Könyvtári Éjszaka: „Modern idők” címmel szerveznek április 25-én (szerda) esti programsorozatot az Ady téri épületben.

Így az immár hetedik alkalommal megtartott, nyílt rendezvényen a kort megidéző környezetben, díszletek, ruhák és jelmezek kavalkádjában tekinthetik meg az érdeklődők az egyetemi bibliotéka látványosságait. Idén is szerveznek könyvtári túrákat, kvízeket, játékokat, a legkisebbeknek pedig gyermekprogramokkal kedveskednek. Azonban színházi produkcióban sem lesz hiány: az intézmény munkatársai bohózatokkal szórakoztatják majd a látogatókat.

A ’20-as, ’30-as évek világát kiállításokon is megidézik, hiszen a korszak zenéjét, képzőművészetét és filmjeit mutatja be egy-egy tárlat, Klebelsberg Kunóról vagy Szent-Györgyi Albertről szintén meglékeznek; de Bartók Béla és Kodály Zoltán művészete ugyanúgy közelebb kerülhet – a Zenei Gyűjtemény közreműködésével – az érdeklődőkhöz.

A Riverside együttes jóvoltából felcsendülnek azonban a kor slágerei is, de az „art deco”, a „vintage” és a szecesszió stílusú jelmezekbe bújt látogatók veterán autókkal szintén fotózkodhatnak.

A VII. Könyvtári Éjszakát az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtárban tartják április 25-én este 18 óra és hajnal 1 között. A rendezvény mindenki számára nyitott, részletes programja hamarosan elérhetővé válik a Szegedi Tudományegyetem honlapján.

 

SZTEpress

 


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.


Higi_CsillaHigi Csilla – BBMK, zenetanár (ütőhangszer)

Óvodás korom óta zenélek, így már a kezdetektől egyértelmű volt, hogy ezen a vonalon megyek tovább. Hódmezővásárhelyen lakom, ezért az egyetem közelsége fontos szempont volt. A gyerekeket is nagyon szeretem, ezért választottam a zenetanár-képzést. Korábban több szegedi zenészbarátom mesélte, hogy milyen jó koncerteket, rendezvényeket szerveznek Szegeden, ez is vonzott a városban. Szerintem az SZTE sok lehetőséget biztosít a zenészként való érvényesüléshez.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.