Educatio_kiallitas_kiemelt

Az Educatio-kiállításon is népszerű az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem tizenkét karának képzései iránt hatalmas az érdeklődés a 2013. január 18-án (pénteken) és 19-én (szombaton) zajló fővárosi felsőoktatási börzén. A XIII. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás nyitó napjának eseményeiről folyamatosan tudósítunk.

17:00 óra

Harsonaszóval búcsúztatják az idei Educatio-kiállítás első napját. Bezár az SZTE standja is. Holnap, 2013. január 19-én 10 órától újra várják az érdeklődőket. Aki nem tud a fővárosba utazni kérdéseivel, de tovább szeretne tanulni, annak jó szívvel ajánljuk a Szegedi Tudományegyetem honlapját, illetve februári nyílt napját.

 

A továbbtanulást tervezők fiatalok számára egészen a jelentkezések március 1-jei lezárultáig naprakész információkat nyújt a Szegedi Tudományegyetem honlapja is, segítve ezzel a tájékozódást és a döntést.

A múlt évhez hasonlóan – a sikerre való tekintettel – idén is lesz SZTE-s nyílt nap február hónapban. Február 9-én (szombaton) 9 és 14 óra között Nyílt napra és szülői értekezletre várja az érdeklődőket az egyetem. A Szegedi Tudományegyetem főépületében (Szeged, Dugonics tér 13.) szintén mind a 12 kar bemutatkozik. A diákok a rendezvényen segítséget kapnak a jelentkezési lap kitöltéséhez, informálódhatnak az egyetem képzéseiről, a hallgatók költségtérítését segítő, valamint a hazai és nemzetközi ösztöndíjakról. A felvételizők szüleit, valamint a továbbtanulást tervező alsóbb éveseket, továbbá a középiskolai tanárokat is szeretettel várják.

Regisztráció és bővebb információ az SZTE nyílt napról: http://www.u-szeged.hu/nyiltnap

 

16:48 óra, SZTE FOK

fogorvostudomanyiFogat húzhattak, megfigyelhették a fogszuvasodás folyamatát és fogselyem helyes használatát is megtanulhatták az érdeklődők az SZTE Fogorvostudományi Kar pultjánál, ahol fogkrémet osztogattak ajándékba.

 

16:33 óra, SZTE ÁOK

Az egyetemi előkészítő tábort reklámozza a kiállításon az SZTE Általános Orvostudományi Kar. Sok felvételiző dilemmázik a budapesti és a szegedi képzés között, azonban az SZTE mellett szól például a messze földön híres, mozgalmas szegedi diákélet. A város diákközpontúsága, és hogy a Tisza-parti universitasnál kis csoportokba rendezik a hallgatókat, így összetartó közösségek alakulhatnak ki.

 

16:23 óra, SZTE GYTK

– Én még nem találkoztam munkanélküli gyógyszerésszel.

– Tényleg? Akkor ez lesz az én szakom!

A feni beszélgetést az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar asztalánál hallottuk, ahol Botka-Vincze Henriettával beszélgettünk. Megtudtuk: a kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumból két osztály is ide utazott a kiállításra. Az SZTE standján többek között kulacsot, és stresszlabdát kaptak ajándékba. Utóbbi minden bizonnyal jól jön majd a közelgő érettségin.

 

 

16:12 óra, SZTE ETSZK

Kézről-kézre jár az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar gyakorlóbabája Géza, aki megszólalásig hasonlít egy valósi csecsemőre. A karon fokozottan a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt: van többek között gyakorló emberi mű karjuk, szülő műnőjük, mell önvizsgálati modelljük. Az utolsó éves hallgatóknak fél évet kint kell tölteniük gyakorlaton: például általános iskolában egészségfejlesztés órát tartanak, a gyógytornászok a klinikán felügyelettel saját beteget láthatnak el – tudtuk meg a harmad éves szociális munka szakos Lengyel Csillától, aki az érdeklődőknek elmondta: februártól szociálpolitika mesterszak is indul a karon.

 

 

15:54 óra, SZTE JGYPK

Gyógypedagógia, tanárképzés, testnevelő-edző szak – ezek iránt a legnagyobb az érdeklődés az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar pultjánál, ahol úgy tapasztalják, sokan az ELTE és az SZTE között vacillálnak.

 

 

15:42 óra, SZTE ZMK

„Wo Jioa Zoltán Kalmár” – kínaiul azt jelenti, az én nevem Kalmár Zoltán – magyarázta az SZTE Zeneművészeti Kar tanszéki főelőadója, aki azért tanulja éppen ezt az idegen nyelvet, mert a karon a beiskolázási kampány egyik célterülete a külföldi hallgatók, azon belül is a kínaiak felé szeretnének nyitni.

 

 

15:33 óra, SZTE BTK

– Dabasiak vagyunk, még csak 11. osztályosak, de már eljöttünk nézelődni. Kíváncsiak vagyunk a lehetőségekre – hallottuk Lang Helgától, aki az SZTE Bölcsészettudományi Kar pultja előtt nézelődött. A BTK-sok minden szakról részletes leírással készültek. Legtöbbször a tanárképzésről kellett informálniuk a diákokat, akik az új típusú osztatlan tanárképzésről megtudhatták: szakpárt választva kerülhetnek be az egyetemre, ahol a harmadik év után, vagy a 180 kredit elérése után dönthetnek arról, hogy általános vagy középiskolai tanári képzésre szeretnének továbbmenni.

 

15:15 óra, SZTE MGK

mezogazdasagi_kar– A képzés nem csak abból áll, hogy lövöldözzük az állatokat – jegyezte meg Kovács Izabella. Az SZTE Mezőgazdasági Kar (MGK) harmad éves vadgazda mérnök szakos hallgatójától megtudtuk: a képzésen a természet-, és állatvédelemről is tanulnak. Gyakorolhatják például a vaddisznóhajtást, a nyúl befogást. A mezőgazdasági képzést választók a baromfi és juhtenyésztés, a növénytermesztés csínját-bínját is kitanulják. Az egyetem hódmezővásárhelyi mintagazdaságában mindezt a gyakorlatban is megtanulhatják.

 

14:50 óra, SZTE TTIK

– Döntésünket nagyban befolyásolja, hogy melyik egyetemen milyen a diákélet, hogy szimpatikusak-e a tanárok. Az egyik egyetem nyílt napján például annyira unalmas volt az egyik oktató előadása, hogy biztosan eldöntöttem: oda semmi szín alatt nem megyek. Szegedről viszont azt hallottam, ott pezsgő a diákélet, és színvonalas az oktatás – magyarázta Raffai Anita, aki az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar képzései iránt érdeklődött. Ezen belül is a környezetmérnök szak foglalkoztatja.

 

14:10 óra, Ördögök és angyalok

„Ördög vagy angyal” – az SZTE Marketing Igazgatóság jóvoltából fotózkodhatnak is a nézelődők standunkon. Nincs más dolguk, mint az SZTE-s kitűzőben a kamera elé állni. A kivetítőn azonban már nemcsak magukat látják, hanem egy program segítségével a vállukon csücsülő kisördögöt, vagy angyalt is. Előbbi a bulikhoz és az egyetemista „csíntevésekhez” ad tippeket, utóbbi pedig jó tanácsokkal szolgál. A képeket az „SZTE Felvételi” nevű facebook oldalról tölthetik le a fiatalok.


13:15 óra, HÖOK tájékoztató

A HÖOK szervezésében „szénszünetet rendeltek el a standokon". Akik így döntöttek, szüneteltették a tájékoztatást és meghallgatták Kiss Dávidnak, a HÖOK elnökségi tagjának és Kőmíves Péter Miklósnak, a HÖOK FB elnökének beszédét.

A www.u-szeged.hu azt a tájékoztatást kapta a helyszínen, hogy a tegnapi egyeztetésen eldőlt: mégiscsak lesz államilag támogatott képzés azon a 12 szakon, amelyen a tervek szerint csak önköltséges képzést engedélyezett volna a kormány. Ezeknél azonban a többi szakra jellemző 240-nél magasabb ponthatárokat állapítanak meg.

A HÖOK-tagok szerint azonban egy jó érettségi eredménnyel ezek teljesíthetők. Tehát a ponthatárok minőségi szűrőt jelentenek. Várhatóan jövő héten kerül sor arra a bejelentésre, mely szerint a kormány garantálja, hogy a 12 érintett szakra a jelentkezők 15 százalékának garantáltan biztosítanak államilag finanszírozott helyeket. Azt azonban a HÖOK-osok nem tudják, hogy a 15 százalék országos vagy intézményi szinten garantált.


12:59 óra, SZTE MK

Aki szeretne, beleülhet az SZTE Mérnöki Kar (MK) pneumobiljába, a népszerű léghajtány több díjat is hozott már tervezőinek, és megvalósítóinak, a szegedi mérnök hallgatóknak. Ehhez az asztalhoz célirányosan érkeznek azok, akik mérnöknek szeretnének tanulni. Legtöbben a ponthatárokról érdeklődnek, arra kíváncsiak, melyek a felvételi tárgyak, hány pontot kapnak az emelet szintű érettségiért, és ha bekerülnek a képzésbe, ott mennyire nehezek a tantárgyak. Kardinális kérdés számukra az is, milyen juttatásokat vehetnek igénybe. Sokan kérdezik Hanó Milán HÖK elnököt a gépészmérnök szakról. A műszaki menedzser, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szak iránt pedig lányok is érdeklődnek.


12:15 óra, SZTE ÁJTK

jogaszNagy a tömeg az SZTE standjánál. Az Állam- és Jogtudományi Kar asztalánál Raffai Aletta és Köllner Péter az SZTE Európa-tanulmányok Központról (ETK-ról) válaszol az érdeklődők kérdéseire.

Sokan célirányosan informálódnak, mint például az érdi Nebl Nóra. – Jogász szeretnék lenni, bíró vagy ügyvéd. Az SZTE-ről csak jót hallottam az ismerőseimtől és az internetről is. Nagyon erős az ottani képzés, ezért egyik helyként biztosan a szegedi egyetemet jelölöm meg – hallottuk Nórától.

Köllner Péter elmondta: rengetegen érdeklődnek a kollégiumi férőhelyek iránt és általánosságban a szegedi diákéletről. Azt mondják, sok pozitív dolgokat hallottak róla. Megtudtuk: az államilag finanszírozott helyektől függetlenül a kar minden évben összesen 40 hallgató tanulmányait finanszírozza. Újdonság az Európa-tanulmányok Központban a francia nyelvű nemzetközi tanulmányok mesterképzés, mely idén indul majd először. Igaz, költségtérítéses, de mivel ez az SZTE közös képzése a lille-i Politikatudományi Intézettel, az itt végzett hallgatók kettős – magyar és francia - diplomát kapnak. Péterék azt is mindenkinek elmondják, hogy a karon belül a képzések között nagy az átjárhatóság.



11:30 óra, SZTE GTK

GTKAz SZTE Gazdaságtudományi Kar macijával, a GTK kabalájával sokan fényképezkednek. Az asztalnál az ösztöndíjakról, államilag támogatott képzésekről érdeklődnek a legtöbben. A felvételizők kíváncsiak arra is, hogy milyen esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon, ha elvégzik a képzések valamelyikét.

Holecska Krisztián marketing mester szakos hallgatótól megtudtuk: idén először angol nyelvű gazdálkodási és menedzsment szak is indul a GTK-n. Az érdeklődőknek azt tanácsolják: már az egyetemista lét alatt menjenek el gyakornoknak cégekhez.

A kar fontosnak tartja, hogy minél több tehetséges hallgatót támogasson, ezért új ösztöndíj programon dolgoznak. Egyre több céggel veszik fel a kapcsolatot, ahol később a végzett hallgatók elhelyezkedhetnek.

Sokan a külföldi lehetőségekről is érdeklődnek. A GTK-n sok Erasmus-hely közül választhatnak. A középiskolások előrelátóan kérdeznek az alapképzésen túlmenően a mesterképzésről is.



10:00 óra

Megnyitott a XIII. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. A hóesés ellenére rengetegen érkeznek gyalog vagy tömegközlekedési eszközökkel a budapesti Hunguexpo G pavolinjába. A Szegedi Tudományegyetem standját a 18-as kapunál lehet megtalálni. Az SZTE mind a tizenkét kara képviselteti magát a rendezvényen. A nyitás óta sokan érdeklődnek az universitas képzésiről. A Tisza-parti egyetem 72 négyzetméteres standdal várja az érdeklődőket, akik egyebek mellett megcsodálhatják a Mérnöki Kar pneumobilját, barátkozhatnak a Gazdaságtudományi Kar macijával, és a Szent-Györgyi Albert-évre emlékezve a Nobel-díjas tudós által felfedezett C-vitaminból is kapnak ajándékba.

 

Szöveg és kép: Bobkó Anna

 

Educatio_kiallitas_Galeria
További képek az Educatio-kiállításról itt megtekinthetők

esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.





Honti_Szilard_felveteliHonti Szilárd - JGYPK, testnevelő-edző

Világéletemben sportoltam, ezért fontos volt számomra, hogy segíthessem a diákokat már fiatal korukban az egészségesebb életmód felé orientálni. Ehhez nagyon komoly támogatást nyújtanak a szakmailag felkészült tanárok és a sokrétű képzés, hiszen a tanulmányok alatt minden sportba betekintést kapok. Mindenki, aki szereti a sportot és valóban ezzel akar foglalkozni később, itt megtalálja a számításait. Csak ajánlani tudom mind az egyetemet, mind pedig a szakot a fiatalabbaknak.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.