Bezár

Hírarchívum

2024. Február

1 2 

KKP_honlaphirhez_2023-24.2

2024. február 08.
2 perc

A klímaválság és az erőforrások kimerülése korunk egyik legjelentősebb kihívását jelentik, veszélyeztetve bolygónk jövőjét. Elengedhetetlen feladat megoldást találni ezekre a problémákra, hogy biztosítható legyen a fenntartható jövő.

Valora_valt_jovendolesek180_ev_foldrajzkonyveinek_digitalizalt_valtozata_valt_elerhetove_az_SZTE_honlapjan

2024. február 08.
4 perc

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitális gyűjteményében immár online is elérhető Dr. Szilassi Péter egyetemi docens földrajztankönyveket tartalmazó magángyűjteménye, mely az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézete, az MTA és a Berlini Humboldt Egyetem együttműködése révén került az online térbe. A közel száz tankönyv és tanári segédlet kiváló korrajz, egyben keresztmetszet a bolygónkon utóbbi 180 évben végbement társadalmi, gazdasági és környezeti változásokról.

MEFP_kurzus_plakat

2024. február 07.
2 perc

A 2023/24-es tanév tavaszi szemeszterében elindul a Szegedi Tudományegyetemen a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platform partnerintézményeivel közösen kialakított „Bevezetés a Fenntartható Fejlődési Célok (SDGs) kérdéskörébe" online kurzus.

A_kek_madar

2024. február 07.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Egyetemi_fooldal_alumni_mentorprogram

2024. február 07.
2 perc

AZ AMP 21. ciklusa kezdődik, indul a tavaszi félév az egyetem Alumni Mentorprogramjában. Az SZTE Alma Mater mentorok és a hallgatók jelentkezését is fogadja február folyamán.

Magyar_parasport_napja_borito_hiroldalra

2024. február 07.
1 perc

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), a 2024-es párizsi olimpia és paralimpia apropóján hetedik alkalommal rendezi meg a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel (MEFS) együttműködve, a Magyar Parasport Napját február 22-én a Lélekmozgató programon keresztül. A kezdeményezéshez idén a Szegedi Tudományegyetem is csatlakozik.

A Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny nyerteseit Prof. Dr. Varjú Katalin kalauzolja az ELI ALPS egyik lézeres laboratóriumában

2024. február 06.
9 perc

Idén is a fizika dicséretéről, a fizikusi pálya szépségeiről szólt a Szegedi Fizika Napja, amelyre a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete az ELI ALPS lézeres kutatóintézetbe várta a középiskolásokat. A korábbi évek tapasztalatai alapján sokak által várt előadások és kísérleti bemutatók mellett az idei eseménynek különleges vendége is volt: Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus Münchenből, a Max Planck Intézet attoszekundumos laboratóriumából jelentkezett be élőben és osztotta meg a fizikával kapcsolatos gondolatait.

almamaterdij

2024. február 06.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Alma Mater irodája, olyan szervezetek, cégek jelentkezését várja pályázatára, amelyek az egyetemmel szoros tudományos és/vagy szakmai kapcsolatot ápolnak, emellett aktív szerepet vállalnak a SZTE céljainak elérésben, valamint Szegeden végzett hallgatókat foglalkoztatnak. A pályázatokat 2024. március 22-ig lehet benyújtani.

Nyito_Jojart_Boldizsar_4

2024. február 06.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem minden évben meghirdeti az Innovációs Díj pályázatot, amellyel azokat a kutatókat és hallgatókat jutalmazza, akik olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoznak ki, amelyek szellemi alkotásnak minősülnek és üzleti szempontból hasznosíthatók.

Az_SZTE_Konfuciusz_Intezet_eloadasa_leleplezte_a_penteken_kezdodo_Sarkany_Evenek_titkait

2024. február 06.
3 perc

A kínai naptár szerint február 10-én kezdődik a fa Sárkány Éve, a hagyományos tavaszünneppel. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet igazgatói nagy érdeklődés mellett tartottak előadást, amelyben bemutatták a legfontosabb ünnep jellegzetességeit és azt, hogy mit várhatunk a holdújévtől. A Móra Ferenc Múzeumban ez az esemény zárta a Konfuciusz Intézet BRI (Belt and Road Initiative) 10. évfordulójának szentelt időszaki kiállítását.

Prof. Dr. Hopp Béla, azt SZTE Fizika Intézet intézetvezetője és Moróné Tapody Éva matematika-fizika szakos tanár díjat ad át. Fotó: Balázs Gábor

2024. február 05.
1 perc

A Szegedi Fizika Napjának záróeseményeként kihirdették a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny 2023/24-es eredményeit.

Nyito_KJA-2900

2024. február 05.
6 perc

A múzeumok, önkormányzatok, magángyűjtők és az alkotók adományozták a szegedi Tömörkény gimnázium és művészeti szakgimnázium képző- és iparművészeti tagozata egykori diákjai és művésztanárai alkotásaiból 2024. február 2-án nyílt tárlat anyagát. A Reök-palota-beli kiállítás kurátoraival a 150 műtárgy alkotóiról és a Szegedi Tudományegyetemhez való kötődéseikről is beszélgettünk.

kultiroda_palyazatokKJA

2024. február 05.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája egyetemi zenei versenyre, vers- és prózamondó versenyre, fotópályázatra és verspályázatra várja a művészetek iránt fogékony hallgatók jelentkezését.

Uj_kepzesek_indulnak_az_SZTE-n

2024. február 05.
1 perc

A kiegészítésből tájékozódhatnak a jelentkezők, hogy milyen képzésekkel bővült a 2024 szeptemberében induló szakok listája az SZTE-n. Olyan szakokra is lehet jelentkezni, amelyeket decemberben még nem hirdetett meg intézményünk. A kiegészítésben megjelent új szakok a következők:

nyito

2024. február 02.
4 perc

Az SZTE-n stratégiai kérdés az egyetemi oktatók hallgatói motivációt erősítő módszertani eszköztárának fejlesztése, melyhez a legmodernebb oktatásmódszertani tananyagokat, tanításmódszertani tréningeket és innovatív digitális eszközöket biztosítja – hangzott el az SZTE IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter 2024. február elsején rendezett szakmai napján, amelynek házigazdája Dr. habil. Tarkó Klára, az OMIK Digitális és Módszertani Fejlesztési Program programvezetője volt.

KJA-

2024. február 02.
5 perc

Idén 13. alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézete a Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyt. Az online fordulóra annyian jelentkeztek, mint a több mint egy évtizedes megmérettetés során korábban még soha. 478 csapat, vagyis 956 középiskolás vesz részt az első rostán, ahonnan a legjobbak a személyes jelenléttel megrendezett középdöntőbe jutnak.

Delibab

2024. február 01.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Palkovics_S-4

2024. február 01.
6 perc

Magyarország 23. legbefolyásosabb személyének minősítette a 2020-as „Befolyás barométer” Palkovics Lászlót. A Széchenyi-díjas gépészmérnök, professzor és akadémikus, a 2014 és 2022 között többféle miniszteri tisztséget is betöltő, többek között a szegedi ELI Science Park fejlesztéséért is felelős politikus már 2019-ben előre vetítette egy nyilatkozatában Krausz Ferenc Nobel-díját. A stockholmi Nobel-héten, a fizikai Nobel-díjasok 2023. december 8-i előadása után Palkovics Lászlótól villáminterjút kértünk.

pexels-thirdman-7659862

2024. február 01.
2 perc

Ez az eredmény azt jelzi, hogy jó úton járunk – mondta Horváth Levente Attila, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola igazgatója, amikor arra kértük, értékelje azt az eredményt, hogy a top 100-as technikumi rangsorban a 46. helyen áll az intézmény.

coffee-2351440_1920

2024. február 01.
2 perc

A nagy sikerre való tekintettel 2024 elején újra lehet jelentkezni a Szegedi Tudományegyetem részismereti képzéseire. A részismereti (más néven alapozó) képzések célja, hogy mindenkinek elérhetővé tegyék az érdeklődési köréhez vagy karriercéljaihoz illeszkedő tudást – ezért ajánljuk a korábban végzetteknek is!

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek