Szegedi Tudományegyetem, Zeneművészeti Kar  Ahol tudás és szándék találkozik

Művészeti műhelymunka  --  Mesterkurzusok

Mocsári Károly zongoraművész mesterkurzusa

mocsari_karoly_kis


Zeneművészeti Kar
Fricsay Ferenc Hangversenyterem
2013. november 19. 9.00
Mocsári Károly Budapesten született 1962 december 6-án. Zenei tanulmányait az általános iskolával együtt kezdte a monori zeneiskolában. Tízévesen már a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatára járt, Nádor György osztályába, aki a diploma megszerzéséig egyedüli tanára maradt.
Tizenhat évesen az intézmény rendes hallgatója lett, majd három évvel később művészképzős. Közben részt vett Yvonne Lefébure nyári mesterkurzusain Párizsban.

1985-ben diplomázott. Ezután a philadelphiai Curtis Intézetben vett részt posztgraduális képzésben, Jorge Boletnál tanult egy évig, a texasi Van Cliburn Foundation ösztöndíjával, majd ezt követően 1986-ban Párizsban telepedett le.

Már főiskolás éveiben is több rangos nemzetközi verseny díjazottja volt. 1981-ben - tizenkilenc évesen - különdíjas a budapesti nemzetközi Liszt-Bartók zongoraversenyen. A következő, 1986-os versenynek ő lett a győztese. Megnyerte továbbá a londoni Terence Judd Alapítvány díjáért folyó versenyt, és a Cziffra Alapítvány versenyét 1985-ben. Különdíjat kapott 1983-ban Athénben. Díjnyertes volt számos nemzetközi versenyen: 1982-ben Barcelonában, 1984-ben Montrealban, 1985-ben Fort Worthben a Van Cliburn versenyen és 1986-ban a tel-avivi Rubinstein versenyen.

Nemzetközi karrierje 1984-ben kezdődött. Azóta az öt kontinens több, mint harminc országának olyan jelentős koncerttermeiben is szerepelt, mint a Schauspielhaus és a Reichstag Berlinben, a bonni Beethoven Halle, a londoni Wigmore Hall, Royal Festival Hall, a manchesteri Free Trade Hall, Royal Exchange Theatre, a párizsi Salle Gaveau, Theatre des Champs Elysées, Theatre de la Ville, Auditorium de Louvre, a zágrábi Lisinski Hall, a montreali Theatre Maisonnneuve, a mexikói Operaház,a yokohamai Kanagawa Hall, a taipei National Concert Hall, a quatari Operaház...

Szólistája volt többek között a következő zenekaroknak: Manchester Hallé, The London Philharmonia, English Chamber Orchestra, Istanbul Chamber Orchestra, New-Zealand Symphony, Simón Bolívar Youth Orchestra of Venezuela, Berlin Radio Orchestra, Budapesti Fesztivál Zenekar, Magyar Nemzeti Filharmonikusok. Fellépett az izraeli és a montreali szimfonikusokkal is.

Neves hazai és külföldi karmesterekkel és kamarapartnerekkel lépett fel, akik között van Youri Bashmet, Jean Efflam Bavouzet, Sir Andrew Davis, David Grimal, Barbara Hendricks, Kocsis Zoltán, Kobayashi Ken-Ichiro, Perényi Miklós, Mstislav Rostropovitch, Vladimir Spivakov, sergej Nakarjakov, Vásáry Tamás, a Keller-, a Takács-Nagy-, és a Tokyo Kvartet. Szinte állandó meghívottja volt a "Festival de Musique en Mer sur le Mermoz" rendezvényének.

Hernádi Ákossal sikeres zongoraduót alakítottak Bartók, Dohnányi és Liszt kétzongorás műveinek tolmácsolására.
A Darvas János által Brahmsról készített "Waren nicht die Frauen" c. film zenei idézeteinek is közreműködője volt Daniel Barenboim, Dietrich Fischer-Dieskau, Kocsis Zoltán és Itzhak Perlman mellett.
2003-ban Kocsis Zoltán és Hamar Zsolt vezetésével a Nemzeti Filharmonikusok két hónapos amerikai turnéjának egyik szólistája volt.
Visszajáró vendége olyan jelentős hazai rendezvényeknek, mint a Tavaszi Fesztivál és a tiszadobi Zongorafesztivál.
Játékát számos hazai és külföldi TV- és rádiófelvétel őrzi, Liszt és Bartók lemezfelvételeivel kivívta a nemzetközi szaksajtó elismerését.

mocsari

Koncertjei mellett 1990 és 1996 között tanított az Européen Conservatoire de Musique de Paris-ban. Magyar, francia és japán növendékeknek tart magánórákat. Mesterkurzusokat tart, 2009-ben Taiwanon két hetes kurzust vezetett.

Nemzetközi zongoraversenyeken zsűrizik:

  • 1996. Párma, Nemzetközi Liszt Zongoraverseny
  • 2006. Budapest, Nemzetközi Chopin Zongoraverseny
  • 2008. Uterecht, Nemzetközi Liszt Zongoraverseny
  • 2010., 2011., 2012., 2013. 2014. Il de France, Nemzetközi Liszt Zongoraverseny
  • 2011. Budapesti és a weimari Nemzetközi Liszt Zongoraverseny
  • 2014. Szegedi Nemzetközi Bartók Zongoraverseny

A Francia Liszt Társaság művészeti szaktanácsadója.

mocsari