Szegedi Tudományegyetem, Zeneművészeti Kar  Ahol tudás és szándék találkozik

Művészeti műhelymunka  --  Mesterkurzusok

XVI. Nemzetközi Gitárfesztivál

gitarfeszt_cover_2015.

2015. április 9-12. SZTE Zeneművészeti Kar

Örömmel tudatjuk, hogy idén is lesz Szegedi Nemzetközi Gitárfeszitvál, méghozzá immár tizenhatodik alkalommal. Ezúttal 2015. április 9-12. között rendezzük meg a Fesztivált.

Meghívott vendégeink:

Igor Dedusenko (BY), Thibaut Garcia (ES) , Daniel Olmos (Mexico), Andres Tapia (Chile) és András Csáki (HU)

A Szegedi Gitárvirtuózok és a ZMK Szimfonikus Zenekara

Girán Péter és Gembela Gergely

Roth Ede (HU), Rasko Radovic (SRB), Bozóki Andrea (HU) és Pavlovits Dávid (HU)

 

A Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált 1999-ben alapította Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző. A rendezvény több mint tíz év alatt nem csak mélyre ható kulturális hagyományokat teremtett Szegeden, de korunk legnépszerűbb hangszere, a klasszikus gitár világhírű sztárjait is évről évre elhozta a városba. A hangszeresek versenyei, a mesterkurzusok, a koncertek és a teltházas gálaestek programjainak és sztárjainak köszönhetően a Fesztivál eseményeiről rendszeresen beszámol a hazai és a nemzetközi sajtó.

A fesztiválon eddig 5 kontinens több mint 31 országából szerepeltek művészek. Az eddigi meghívottak közül kiemelendő: Snétberger Ferenc (D), Alvaro Pierri (AR), Duo Katona (UK/HU), Judicaël Perroy (FR), Marcin Dylla (PL), Paul Galbraith (Brazília), Ivan Nikolaewsky (RU), Eri Nakamura (JP), Céline Perrottey (FR), a Kurina Jazz Quintet (SRB), a String Duo (Ausztrália), a Botos Fusion Project (A), Pavel Kuchta (BY), David Leisner (USA), vagy Carles Pons (ES).

 

A fesztivál művészeti vezetője Pavlovits Dávid., aki németországi diplomája után kezdett intenzíven koncertezni és komponálni, melynek köszönhetően több mint harminc országban fellépett, többek között a New York-i Carnegie Hallban, a Kairói Operaházban, Montrealban, Moszkvában, Jeruzsálemben és Ankarában, de Tajpenben és Sanghajban is. Gitárra írt műveit számos országban játsszák koncerteken. Artisjus-díjasként, a SZTE Zeneművészeti Karának docenseként több, mint tíz éve irányítja az intézmény gitártanszakát, amely az ország legsikeresebb és legnépszerűbb alkotó gitáros közösségeinek egyike.