Szegedi Tudományegyetem, Zeneművészeti Kar  Ahol tudás és szándék találkozik

Művészeti műhelymunka  --  Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny  --  Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny archívum

Beszámoló a 2010-es IV. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyről

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán 2010. március 23-28-ig rendeztük meg a IV. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt. A jelentkezés időszakában már lehetett sejteni, hogy egy rendkívüli zenei esemény van kibontakozóban.

 

A 27 jelentkező között Chile, Olaszország, Kína, Japán, Szerbia, Szlovákia, Románia és Magyarország képviseltette magát. Visszalépő versenyző nem volt.

A verseny a Budapest Zongoraszalon által biztosított Bösendorfer zongorán zajlott, a hangszer mindenkor gondosan tisztára hangolt állapota a hangszerész mestert is dicséri.

 

A korosztály összetétele a 16-30 éves korig terjedt, tehát a szakközépskolásoktól az egyetemistákon át a nemrég végzett fiatal művészekig bezárólag. A verseny megálmodójának, megvalósítójának, Kerek Ferenc dékán úrnak a műsorfüzet bevezetőjében megfogalmazott célkitűzése így maradéktalanul érvényesült, ui. a tehetséggondozás mellett a fiatal művészek reflektorfénybe állítása is egyik célja volt.

 

IV.B.B.Nemz._Zongverseny_zsurijeA verseny zsűrije nagy tapasztalatú, nemzetközi szinten is elismert művészekből állt.

Elnöke Csiky Boldizsár Erkel-díjas zeneszerző Marosvásárhelyről, tagjai: Felicia Stancovici professzorasszony a Temesvári Vest Egyetem Zenei Fakultásáról, Körmendi Klára Liszt-díjas zongoraművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről, Némethy Attila szintén Budapestről a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről és Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja.

 

A megvalósulást immár 4. éve összeszokott szervezők biztosították, akik a legapróbb, de nagyon fontos dolgokra is nagy gonddal ügyeltek, így a 7 napos verseny zökkenőmentesen, jó légkörben zajlott.

A verseny ideje alatt a Magyar Akadémiai Bizottság Képzőművészeti Szekciójának segítségével Bartók témájú szobrokból és képekből kiállítást láthattak az érdeklődők. Szegedi vonatkozású, méltán híres, Bartók ihlette alkotások ölelték körül a Fricsay Termet, Papp György metszetei , szobrai és tűzzománca, valamint Kass János világhírű Kékszakállú illusztrációi. A sors úgy akarta, hogy aznap, amikor lebontották ezt a kiállítást, március 29-én bemondta a Magyar Rádió, hogy elhunyt Kass János (1927-2010.). Ez a kiállítás volt Kass János életében az utolsó.

 

A verseny zenekari próba napján, hallhattunk egy zenetörténeti előadást „Szép vagy, gyönyörű vagy - Bartók országa…” címmel, melyet Stachó László zenetudós, az SZTE ZMK tanársegédje tartott, Csiky Boldizsár színes anekdotákkal egészítette ki a hallottakat, egyben megemlékeztünk a közelmúltban elhunyt kiváló Bartók kutatóról , a Kolozsváron élt és alkotott László Ferencről.

Nagy média visszhangot váltott ki ez a rendezvény. A Magyar Televízió jelen volt az esemény minden mozzanatán - a regisztrációtól a nagyszentmiklósi gála koncertig.

A Telin TV, a VTV Szeged, a PART TV, a Rádió 88, az mr3 Bartók Rádió, a Metro, a Szegedi Egyetemi Újság, a Délmagyarország, a Fidelio, a MusiciansWho, és még más médiumok részéről nagy érdeklődést tanúsítottak a verseny iránt. A versenyt CD-re, DVD-re is rögzítettük a TV kamerás felvételek mellett. Az írások, nyilatkozatok remeknek tartották a versenyt.

A verseny kiírásban szereplő választható és kötelező anyagot nagyon jónak, inspiratívnak, tanulságosnak minősítette a zsűri és a versenyzők is. A három forduló anyagában mindenki talált testreszabott feladatot, így minden jelölt a legjobb tudását mutathatta meg.

 

Az előző három versenyhez képest újdonság volt, hogy Kerek dékán úr felkérte Madarász Iván Erkel-díjas zeneszerzőt egy zongoradarab komponálására, amely kifejezetten erre az alkalomra íródna, a Középdöntő kötelező darabjául. Madarász Iván a kérést örömmel fogadta és teljesítette, így született egy kiváló új magyar zongoradarab. A Tetrafónia a középdöntőben hangzott el, a 12 előadás mindegyike más-más értéket hordozott, egészen kiváló minőségűek is voltak, a zeneszerző, a zsűri és minden hallgató örömére. Jelen volt a szerző, ő javasolta az Artisjus díjra a 2 legjobb előadást, így Szokolayné Szőke Diána és Szabó Marcell kapta az Artisjus jutalmát, egyben mindketten kaptak koncertmeghívást, Szabó Marcell a Mini Fesztiválra (Magyar Zeneművészeti Társaság), Szokolayné Szőke Diána a Vántus István Kortárszenei Napokra (Vántus István Társaság).

 

A zsűri elnöke – Csiky Boldizsár – a szakmai értékelés alkalmából a következő feljegyzésre érdemes gondolatot hangoztatta:

.Ez a verseny igazi nemzetközi színvonalra nőtte ki magát

.Kifejtette, hogy egy Bartók Béla nevét viselő verseny kötelez az igényességre.

.Hangsúlyozta a határokon átnyúló kezdeményezés fontosságát

.Dicsérte a verseny anyagának összeállítását, átgondoltságát

.Kiemelte a szervezés magas színvonalát

.Kiemelte a baráti légkört, amely mentes volt a ma igen gyakori gonoszkodástól, irigységtől

. Egymást segítő, egymásra odafigyelő versenyzőkről beszélt, akik tudtak örülni egymás sikerének.

 

A 27 versenyző közül a következő 12 versenyzőt engedte tovább a zsűri a középdöntőbe.

Görög Enikő, Hodozsó György, Omordia Rebeca, Quinteros Danor, Rigó Ronald, Szabó Marcell, Szokolayné Szőke Diána, Utasi Noémi, Vadászi István, Varga Gergő Zoltán, Rinaldo Zhok, Pintérné Váray Rita.

A döntőben hatan játszhattak, a Szegedi Szimfonikus Zenekart Gyüdi Sándor Liszt-díjas karmester vezényelte.

Elsőként Bartók: Harmadik zongoraversenye csendült fel Rinaldo Zhok előadásában, majd két Mozart Zongoraversenyt hallottunk, Görög Enikőtől (Mozart: d-moll), és Szokolayné Szőke Diánától (Mozart: d-moll) . Ezt követte Liszt: Esz-dúr koncertje

Szabó Marcell, majd Omordia Rebeca előadásában, végül Liszt: A-dúr zongoraversenye hangzott el Utasi Enikő tolmácsolásában.

A versenyen meghirdetett díjakon felül számos különdíj, meghívás, értékes ajándékok kerültek kiosztásra az arra legméltóbbaknak.

Így, koncertmeghívást kapott Rinaldo Zhok, (Bartók Emlékház, Starlet Management), Utasi Noémi, Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara), Szokolayné Szőke Diána (Szegedi Szimfonikus Zenekar), Omordia Rebeca (Temesvári Filharmónia) és Vadászi István (Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karra a Magyar Zeneművészeti Társaság támogatásával).

100.000 Ft értékben utazási utalványt kapott Szokolayné Szőke Diána, a Szegedi Zsinagógáért Alapítvány felajánlását.

20 kisebb ajándékcsomag talált gazdára, melyek kottákat, könyveket, CD albumokat, vásárlási utalványt tartalmaztak. Konkrét pénzjutalomban is többen részesültek.

A verseny támogatóit -a programfüzetben feltüntetve-, a verseny ideje alatt többször felsorolta a műsorközlő, megköszönve a nemes támogatásukat.

 

Meghirdetett díjak:

Az osztott 3. díjat 150-150.000 Ft-t Szabó Marcell (HU) és Omordia Rebeca (RO) nyerte.

Az osztott 2 díjat, 200-200.000 Ft-t Görög Enikő (SRB) és Utasi Noémi (SRB) nyerte.

A fődíjat, a Kawai pianinót, a Budapest Zongoraszalon tulajdonosának, Rák Csabának nagylelkű felajánlása jóvoltából, a zsűri döntése alapján Szokolayné Szőke Diána (HU) tudhatja magáénak.

 

Nagy örömmel lehet megállapítani azt a tényt, hogy a versenyprogramok nagy nyilvánosság előtt zajlottak, az érdeklődés sokkal nagyobb volt az eddigi alkalmakhoz viszonyítva.

A Döntő alkalmából a „csillárokon is csüngtek”, a nyitott ajtók előtti tér is telve volt, nem lehetett több pótszéket elhelyezni.

Az eredményhirdetés és az ünnepi gála is telt házat vonzott vasárnap délelőtt, majd busszal elindultunk Nagyszentmiklósra, ahol a Pro Bartók Társaság elnöke, Tamás Sándor, a Polgármesteri Hivatal, az ottani támogatók jóvoltából egy nagyszerű Bartók ünnepen vehetett részt a mintegy 40 fős szegedi delegáció.

 

Megkoszorúztuk a Bartók szobrot, majd a szülőház falán elhelyeztük a koszorút a IV. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny résztvevőinek nevében.

A szegedi gálaműsor - kis változtatással - nagy sikerrel hangzott el a Nákó kastélyban is. Minden fellépő átvehette a Pro Bartók Társaság bronz emlékplakettjét, egy csokor virágot, majd egy elegáns vacsorával fejeztük be az ünnepi alkalmat.

Kerek Ferenc dékán úr – a búcsú pillanataiban – felhívta a figyelmet arra, hogy 2012-ben szeretnénk megrendezni az ötödik versenyt is, melyre már most hívjuk a fiatal tehetségeket.

 

ÖSSZEFOGLALÓ FILM A ZONGORAVERSENYRŐL