Szegedi Tudományegyetem, Zeneművészeti Kar  Ahol tudás és szándék találkozik

Művészeti műhelymunka  --  Hangversenyek

Debasish Ganguly szitárművész koncertje

Nevtelen

2014. május 8. 18.00 Fricsay Ferenc Hangversenyterem

Kedves zenekedvelő barátunk!

 

Egy különleges koncertre szeretném felhívni a figyelmedet, ami igazi zenei csemegének ígérkezik. Sikerült Szegeden egy koncertet szervezni korunk egyik legtehetségesebb szitárművészének részvételével. Tablán kísér Mótyán Tibor. Érdemes eljönni, mert nem mindennapi alkalom.

 

 

Debasish Ganguly szitárművész

Az 1960-ban született Debasish zenei környezetben nőtt fel. Apja Dhana Gopal Ganguly ismert zeneszerző és fuvola művész volt. Diplomáját a Rabindra Bharati Egyetemen szerezte Kalkuttában hangszerelés és zeneszerzés szakon, majd tanulmányait Acharya Ajoy Sinha,  Padma Vibhushan, Ustad Ali Khan és több más jelentős művész irányítása mellett folytatta.

Álma, hogy az indiai klasszikus zene a világ legeldugottabb helyeire is eljusson. Több, mint 20 éve koncertezik világszerte.

 

Főbb állomások: India, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Japán, Magyarország, Németország, Hollandia, Szlovákia, Spanyolország, Svédország

 

Szenvedélye a tanítás. Útja során rendszeresen tart workshopokat és oktat felnőtteket és gyerekeket az indiai klasszikus zene alapjaira és a szitár művészetére.

 

Debasish szerezte a cannes-i filmfesztiválon is bemutatott Paul Cox által rendezett nagysikerű " Island" című film zenéjét és a Tóth Tamás által rendezett "Guru" című dokumentumfilm zenéjét is.

 

Mótyán Tibor Tabla

Szarvason született, hét éves kora óta zenél. Tanult hegedülni, zongorázni, basszusgitározni, de neve leginkább Tabla-játékosként ismert. Tanulmányait Indiában folytatta, ahol Vinode Pathak tanítványa volt. Jelenleg Hortobágyi László Gayan Uttejak Orchestra zenekarával és számos dzsessz- és kortárs zenei formációval is dolgozik.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=myeGE_ih8RU

Itt egy közös fellépésük felvétele Szlovákiában.

Túri Virág Réka Odisszi táncos vendégművész

www.parvati.hu

„Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy mi az amit leginkább szeretek a táncban, azt válaszolnám, mindenek előtt a mozgást. A másik, ami erre a pályára vitt, hogy szeretek emberekkel foglalkozni, és tanítani. Ez a két dolog, ami vezérel az önmegvalósítás útján.

Az indiai Odisszi tánc alapjait Budapesten tanultam. Majd Indiában, Dzsagannáth Puriban találtam meg mesteremet, Guru Bijay Kumar Senapatit, akitől eredeti környezetben sajátítottam el az Odisszi tánc technikáját, és a tőle elválaszthatatlan szellemiséget.

A tánc minden formája érdekel: a hagyományok, a különböző kultúrák éppúgy, mint a modern, aktuális, élő irányzatok. Az indiai tánc ősi formája rendkívüli kötöttsége, látszólagos bonyolult izolációja számomra éppoly szabadságot ad, mint a modern tánc talán egyszerűbbnek látszó, mégis kifinomult tudatossággal felépített mozgásvilága. A mozgást, a változást, az életet, a szépséget keresem a szakralitáson és a tiszta nőiségen keresztül.”

 

 

 

 

 

Május 8.-án csütörtökön 18.00 óra KONCERT

SZTE Zeneművészeti Kar

Fricsay Ferenc Hangversenyterem

Szeged Tisza Lajos krt. 79-81

 

Jegyek: 1.000 Ft

Diákjegy: 800 Ft