SZTE BTK 2023. szeptember

2023. szeptember 26.

Az SZTE BTK – hagyományainak megfelelően – díszoklevelet adományozott a 65, 60 és 50 éve végzett bölcsészkari hallgatóknak. A szeptember 16-i eseményen, amelynek a történelmileg is jelentős Auditorium Maximum adott helyet, negyvenöten vették át díszoklevelüket családtagjaik, barátaik körében.

2023. szeptember 26.

A Szegedi Tudományegyetem felkerült a QS legkiválóbb európai egyetemeket vizsgáló új rangsorára. Az idén először összeállított listán Közép-Európában a 11., Európában a 242. helyen végzett az SZTE. A hazai mezőnyben a három legjobb magyarországi egyetem között végzett.

2023. szeptember 25.

Építészet, gasztronómia, képzőművészet, művészetterápia – csak néhány terület, amelynek képviselői érdekes programkavalkáddal készülnek a Szeged Design Week alkalmából 2023. október 5-15. között. Szeged partnervárosként pályázta meg a lehetőséget a Budapest Design Week regionális helyszíneként Dr. Váraljai Anna művészettörténész, a SZTE BTK adjunktusa, valamint a design-és művészetmendzsment mesterszak hallgatói, Kőrösi Kíra és Nagy Petra kezdeményezésére. A sikeres pályázat nyomán idén először rendezik meg városunkban a kreatív mustrát.

2023. szeptember 19.

Irodalmi és fotópályázatot hirdet az SZTE BTK a VII. Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvénye alkalmából, amelyet a kar október 18-19-én rendez meg a Café Radnótiban. A rendezvényen nyolc beszélgetésen és két esti rendezvényen vehetnek részt a hallgatók – a teljes program ide kattintva elérhető. A kapcsolódó irodalmi pályázatra a BTK-s hallgatók, míg a fotópályázatra a kari hallgatók, oktatók és dolgozók pályamunkáit is várjuk.

2023. szeptember 19.

A már többéves hagyományra visszatekintő rendezvényen két nap alatt nyolc könyvkiadó mutatkozik be egy-egy kötettel: az eseménnyel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy egy bölcsészkar nem létezhet könyvkiadók nélkül, hiszen oktatóink, hallgatóink egyszerre könyvek szerzői, olvasói, értelmezői. Lesz szó szépirodalomról és szaktudományról, változó könyvkiadási trendekről, fantáziáról és a valóság megértéséről, a múltról és a jövőről. Bemutatkoznak a Helikon, L’Harmattan, Kalligram, Napvilág, Gabo, Typotex, Magvető, Jelenkor Kiadó kötetei. Mindezt kiegészíti két színes esti program: egy felolvasóest, ahol egészen friss, a távolság hívószóra született, még könyv előtti szövegeket hallhatunk íróktól és filozófusoktól, és pécsi egyetemi kollégánk, egyben a 30Y zenekar énekes-dalszerzőjének, Beck Zoltánnak a szerzői estje.


A programok minden érdeklődő számára díjmentesen látogathatók!


BTK-s hallgatóinknak, oktatóinknak és dolgozóinknak két kategóriában pályázatokat hirdettünk az eseményhez kapcsolódóan. Ezek leírása itt olvasható.

2023. szeptember 18.

A Szegedi Tudományegyetemen elindult a 2024-es felvételi eljáráshoz fejlesztett pontszámító kalkulátor: https://pontkalkulator.szte.hu/ A szegedi egyetem a tavalyi évben kezdte meg a pontkalkulátor fejlesztését, melynek segítségével a pontszámítás összetett rendszerében pár kattintással kiszámolhatja a felvételiző, hogy tanulmányi eredményei alapján mennyi felvételi pontra számíthat 2024-ben, amennyiben az SZTE-re adja be a jelentkezését.

2023. szeptember 18.

Sorozatunkban a 94. Ünnepi Könyvhéten elhangzott előadások tudósításait adjuk közre, amelyeknek főszereplői egykori szegedi bölcsész hallgatók. A beszámolókat Újszászi Ilona, az SZTE Sajtó munkatársa készítette.

2023. szeptember 15.

Ebben a félévben négy beszélgetésben leszünk kíváncsiak arra, mit is jelent a rokonság, ha színpadra kerül, és rokoni összefonódást jelent; hogyan lesz izgalmas olvasmány és történeti forrás egy szingli naplója 1938-1939-ből; miként értelmezhetőek Nyugat-Szibériában élő nyelvrokonaik esetében a családi, nemzetségi kapcsolatok; és hogyan bontakozik ki egy nagy sikerű, mai regényben egy 1944-ben örökbe fogadott kislány története.


A Radnóti-esték minden érdeklődő számára nyitottak és díjmentesen látogathatók!

2023. szeptember 11.

Dr. Csábi Eszter, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kognitív és Neuropszichológia Tanszék adjunktusa 2023-ban Mestertanár Aranyérem kitüntetésben részesült. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács által megalapított díjat azoknak a tanároknak ítélik oda, akik mentorokként évtizedek óta aktívan és eredményesen vesznek részt a tudományos diákköri munkában. Csábi Eszter fő oktatási és kutatási területe a kognitív pszichológia.

2023. szeptember 08.

Kétnapos nemzetközi konferenciát szervez az SZTE BTK Germán Filológiai Intézete „Fehlerannotierte Lernerkorpora des Deutschen: Methodologie und Empirie” címmel. A szeptember 22-23-i rendezvénybe bárki becsatlakozhat online, a szervezők (Modrián-Horváth Bernadett, Kappel Péter és Andreas Nolda) minden érdeklődőt szeretettel várnak.

2023. szeptember 07.

Háromnapos konferenciát szervez az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem szeptember 19. és 21. között, Budapesten, a Rumbach Zsinagógában. A konferencia az Entartete Kunst, azaz az „Elfajzott művészet” koncepciója köré épül. A téma Max Simon Nordau halálának 100. évfordulójához kapcsolódóan vált aktuálissá – a Magyarországon született, de élete nagy részét Franciaországban töltő, leginkább német nyelven publikáló filozófus, orvos, szépíró, újságíró legismertebb műve, az Entartung (1892) adta ugyanis az alapját a hitleri Németországban megjelenő folytatásnak, az „Elfajzott művészet” fogalomnak és a hírhedt kiállítássorozatnak.

2023. szeptember 06.

Együttműködési megállapodást írt alá Dr. David Preston igazgató (Student Experience, School of Law and Social Sciences), a londoni Royal Holloway egyetem képviseletében, és Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja. Az egyezmény értelmében, elsőként 2024 nyarán, tíz BTK-s diák utazhat majd Londonba, hogy részt vegyen egy egyhetes nyári egyetemen, míg a következő héten tíz angol tanuló érkezik majd Szegedre ugyanezzel a céllal.

2023. szeptember 05.

Baka István költő és műfordító születésének 75. évfordulója alkalmából emléknapot szerveznek Szegeden. Az 1995-ben elhunyt költő tiszteletére rendezett ünnepségre szeptember 20-án, 17 órától, a Tiszatáj szegedi szerkesztőségében kerül sor.

2023. szeptember 01.

2023. szeptember 4-16. között teljesíthető a jövőbeni munkaerőpiaci elhelyezkedés sikerét és a felsőoktatásban megszerzett tudás jövőállóságát támogató „Karrierépítés összegyetemi kurzus”. A kurzus célja, személyre szabott fejlesztési javaslatokat adni a hallgatóknak, akik a teljesítéséért 1 kreditet kapnak. Helyszín: TIK számítógépes kabinet.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.