Szegedi Tudományegyetem, Zeneművészeti Kar  Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  SZTE ZMK hírarchívum

Orvostanhallgatók koncerteztek a Zeneművészeti Karon

orvostanhallgatok_koncert_kiemelt

Közös képzést indított a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi és Zeneművészeti Kara. A képzés eredményeként az ÁOK legtehetségesebb orvostanhallgatói szólókoncertet adtak december 4-én a ZMK Fricsay Ferenc Hangversenytermében.

2015. december 07.

A Szegedi Tudományegyetem frissen beiskolázott hallgatói körében többször felmerül az igény, hogy a nem zenei pályát választó, de eddigi tanulmányaik alatt szép előadóművészeti eredményeket elérő tehetséges hallgatók az egyetemen is folytatnák zenei tanulmányaikat. A hallgatók megsegítésére, tehetségük további kibontakoztatására született megegyezés az SZTE Általános Orvostudományi Kar és a Zeneművészeti Kar között. A megállapodás keretein belül az ÁOK 15 legtehetségesebb hallgatója folytat tanulmányokat a Zeneművészeti Karon. A muzsikus orvostanhallgatók a szemeszter elején egy rövid felvételi műsorral kezdték a kurzus, december 4-én pedig szólókoncerttel zárták.


orvoshallgaok_koncertje
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők.


- Az orvostanhallgatók szólókoncertje egy féléves munka lezárása, hiszen az orvostudományi kar 15 hallgatójának lehetősége nyílt részt venni a zeneművészeti kar oktatóinak kurzusain. Választani lehetett az összes itt tanulható hangszer és a magánének közül. A koncert nagy részben komolyzenei, egy-két könnyűzenei énekes előadással színesítve – fogalmazott Papp Viola orvostanhallgató. Hozzátette: a kurzus azért hasznos, mert a szabadidejében a szenvedélyének hódolhat professzionális keretek között. - Ez egy olyan ajándék, amit az orvostanhallgatóknak mindenképpen ki kell használni. A muzsikálás a kreativitásomat és a szemléletmódomat is fejleszti – mondta.

Az esten Leonard Cohen: Halleluja című művét adta elő Pálfalvi János. -Remek lehetőség a két kar közötti együttműködése. Nincs sok tapasztalatom az éneklésben, szeptember óta foglalkozom a hangommal komolyabban, heti egy-két alkalommal. Próbálom kihozni magamból a legtöbbet a három hónapos felkészülési idő alatt. A kurzus a saját lelki egyensúlyomhoz is hozzájárul, hiszen az orvostudományi képzés alapvetően egy elég stresszes képzés, nagyok az elvárások. Ez egy olyan lehetőség ami, megengedi, hogy másfél órára kikapcsoljak és elmerüljek a zene és a művészet világában. Az ének tanárom rugalmassága miatt pedig a két képzés teljesen összeegyeztethető – mondta Pálfalvi János.

Az orvostanhallgatók 2015. december 22-én, az Újklinikán, a karácsonyra bent maradó betegeknek ismét koncertet adnak.


SZTEinfo